Tribine za podršku roditeljima pogođenim tragedijama u 4 grada

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Namenjene su svim roditeljima školske dece

Radna grupa za mentalno zdravlje i sigurnost mladih Vlade Srbije sprovodi projekat Krizne psihosocijalne podrške zajednici. Tribine za podršku roditeljima pogođenim tragedijama, organizuju se u Beogradu, Smederevu, Mladenovcu i Duboni. Namenjene su svim roditeljima školske dece, sa ciljem da se pomogne u predvladanju dilema i problema koje roditeljstvo otvara. Između ostalog, imaće priliku da čuju, kako deca reaguju na traumatske događaje, koji su znaci, razlog za brigu, ali i kako biti podrška kada dete ne želi da priča, prenosi RTS.

O tome kako da se odgovori na izazove koje nosi povratak u školu, kao i moguća retraumatizacija, bilo je reči na prvoj tribini. Na istu temu ove nedelje psiholozi Jelena Radosavljev Kirćanski i Olga Borovnica razgovarali su sa roditeljima u Mladenovcu.

Tribine za podršku roditeljima pogođenim tragedijama, organizuju se u Beogradu, Mladenovcu, Duboni i Smederevu

Naredna Tribina namenjena roditeljima planirana je za utorak, 19.09. u OŠ "Momčilo Živojinović" U Duboni, a nedelju dana kasnije, 26.09., i u Smederevu.

Tribine za roditelje su su namenjeni svim roditeljima školske dece, sa ciljem da pomognemo u predvladanju dilema i problema koje roditeljstvo otvara.

U narednom period razgovaraće se sa roditeljima svakog ponedeljka od 18.30 do 20 časova u DKCB (Takovska 8) o sledećim temama:

18.09. Kako deca reaguju na traumatske događaje - koji znaci su razlog za brigu

25.09. Odvajanje od dece - šta kada dete odbija da se razdvoji od roditelja

02.10. Kako biti tu i biti podrška kada dete ne želi da priča

09.10. Kako naći balans između prezaštićivanja i osamostaljivanja deteta

16.10. Uticaj vršnjačke grupe - konformizam i nasilje među decom

23.10. Rezilijentnost i kako podsticati snage 30.10. Saradnja sa školom- šta je korisno, a šta ne.

Besplatno savetovalište za roditelje, decu i nastavnike u DKC-u

Pored Tribina u Dečijem kulturnom centru Beograd svakog radnog dana od 10 do 18 časova roditelji, deca i nastavnici svih škola u Beogradu mogu da dođu u Savetovališe u kojem psiholozi pružaju besplatnu psihosocijalnu pomoć.

Za razgovor sa psihologom nije putreban uput ili knjižica kao ni unapred zakazan termin.

Takođe, u okviru Savetovališta nudi se i upitnik za procenu stepena traumatizma kod dece.

Obučeni psiholozi obavljaju polustruktuiran intervju sa decom koji je osmišljen u Norveškoj nakon tragedije koja se dogodila u Utoji.

Psiholozi će postavljati pitanja iz upitnika i nakon pola sata mogu da daju roditelju povratnu informaciju o tome da li je potrebno pružiti dodatnu podršku njihovoj deci.

Aktivnosti se realizuju putem projekta "Krizna psihosocijalna podrška" Radne grupe za mentalno zdravlje i sigurnost mladih Vlade Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA