Zveri haraju selima kod Zlatibora: Jednima medved zaklao šest ovaca, drugi ne spavaju zbog vuka

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

U zaseoku Paunovići, domaćinu Milomiru, zaklao je prvo tri ovce, zatim se preselio u zaseok Ćurdići, gde je zaklao dve ovce, a jutros rano u zaseoku Ilići jedno grlo

Tokom noći i ranih jutarnjih sati krišom se prišunja torovima, pa iz dana u dan gorštaci ostaju bez ovaca. U mnogim domaćinstvima zlatiborskog kraja ovog leta medved je napravio štetu, ali u selu Negbina baš se udomaćio.

Da li dolazi iz šumovitih gudura Murtenice, ili iz kanjona Uvca, ni šami meštani ne znaju, a ističu da je ovo samo jedan put u nizu da on silazi u selo.

U zaseoku Paunovići, domaćinu Milomiru, zaklao je prvo tri ovce, zatim se preselio u zaseok Ćurdići, gde je zaklao dve ovce, a jutros rano u zaseoku Ilići jedno grlo.

- Kada sam ustao da namirim ovce imao sam šta i da vidim, delovi ovce bili su raskomadani na livadi nedaleko od tora, a zver je između ostalog pojela i džigericu. - rekao je Grujica Ilić, meštanin Negbine, kome je medved jutros zaklao ovcu.

Sela u podnožju Murtenice uglavnom su pusta, iz godine u godinu ljudi je sve manje, a divlje životinje haraju selima.

U Beloj Reci i Ljubišu planinci strahuju od vukova.

Dok u Negbini medved, samo sa druge strane planine, u Ljubišu, vukovi meštanima ne daju mira. Ni sami ne znaju kako da sačuvaju stada od zverinja.

Po rečima stanovnika ljubiškog zaseoka Joksimovići, noćima nemaju sna, ovce zatrvaraju što bliže kući, ali se i uprkos laveža pasa vukovi opet lukavo privuku i zgrabe ovce iz zagrade.

(Telegraf.rs/B.I.)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA