Braća došla iz Nemačke da izgrade crkvu u rodnom selu: Nastavili tamo gde su stali njihovi preci

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Njihovi dedovi Jordan i Mita projekat crkve su napravili pre više od pet decenija, a Ivan i Zoran nastavili su tamo gde su njihovi preci stali u svojoj zamisli.

Dva rođena brata, Ivan (49) i Zoran Brajković (46) u planinskom selu Tovrljane nadomak Prokuplja, počeli su izgradnju crve koja će biti posvećena prazniku Pokrov presvete Bogorodice.

Podršku i pomoć nesebično im daju i rođaci.

Braća Ivan i Zoran već dve decenije žive u Nemačkoj, a svoje rodno selo Tovrljane nadomak Prokuplja nikada nisu zaboravili, piše Blace info press.

Na mestu na kom se gradi crkva, prema predanju predaka, bila je crkva gde su se na praznik Pokrova presvete Bogorodice okupljali svi Brajkovići 14. oktobra.

Ivan veruje da će crkva biti završena do tog praznika, a za izgradnju crkve dobijen je blagoslov Episkopa niškog, gospodina Arsenija.

Zemljište za izgradnju crkve ustupio je grad Prokuplje, saznajemo od Ivana Brajkovića.

Crkva će biti površine oko 30 metara kvadratnih i Brajkovići je, kako kažu, grade za sva buduća pokolenja sa željom da se svi dugo ovde okupljaju.

Inače, njihovi dedovi Jordan i Mita projekat crkve su napravili pre više od pet decenija, a Ivan i Zoran nastavili su tamo gde su njihovi preci stali u svojoj zamisli.

U izgradnji crkve, učestvuje cela porodica uz podršku Perovića, Šapića, Šmigića… porodica koje tu žive. Majstori su Branko Pantić i Neša iz obližnjih sela Tmava i Spance.

Pored crkve Svete Petke,ovo će biti druga svetinja u selu Tovrljane.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA