Srbija sledeća na udaru: Ove predele prvo očekuju pljuskovi i grmljavinske oluje, moguće i obilnije padavine

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Narednih dana osetno svežije

Današnji dan drugi dan zaredom je sa temperaturom od 39°C u Srbiji i toliko je mereno u Loznici. U Beogradu je bilo 37°C, a vrelo je bilo i u ostalim predelima Srbije. Ove noći očekuje nas i preokrat vremena.

Ove večeri i noći u Srbiji je i dalje tropski toplo, a u prilog tome ide snažno južno strujanje, s obzirom na to da se Srbija nalazi u prednjem delu ciklona iz Đenovskog zaliva.

Posebno toplo ove noći je u Beogradu i u Zrenjaninu sa 29°C, a vazduh dodatno zagreva veoma topla košava fenskog efekta.

Inače, tokom dana Sloveniju i Hrvatsku zahvatile su veoma snažne grmljavinske oluje sa Jadranskog mora.

Pred kraj dana snažne grmljavinske i superćelijske oluje nisu zaobišle ni Dalmaciju, koje su se potom obrušile na Hercegovinu, potom i Bosnu.

Ove večeri snažni grmljavinski sistemi sa Jadranskog mora obrušili su se na Crnu Goru, a Boku Kotorsku i šire područje Herceg Novog pogosile su superćelijke oluje.

U snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji, ovaj grmljavinski sistem premešta se preko centralnih predela Crne Gore i utokom noći zahvatiće jugozapadne i zapadne predele Srbije i doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom, lokalno i grmljavinske oluje.

Oblačni sistem sa kišom i pljuskovima i grmljavinom iz Bosne i Hrvatske tokom noći zahvatiće i severozapadne predele Srbije.

Istovremeno, u nakon ponoći nad severom Vojvodine, malo južnije od Subotice formirala se lolalna grmljavinska oluja kao posledica predfrontalnih nestabilnosti.

Dolazak hladnije vazdušne mase iznad pregrajnog tla i atmosfere, usloviće da atmosfera tokom noći i jutra burno odraguje i da širom Srbije bude pljuskova sa grmljavinom, ponegde i grmljavinskih oluja, a ovi grmljavinski procesi premeštali bi se i zahvatili istok i severoistok Srbije tokom jutra.

Nakon tropske noći i veoma toplog jutra, u utorak tokom dana biće zbog prodora hladnog fronta znatno prijatnije i ugodije, uz temperature koje neće prelaziti 30°C.

Posle podne i uveče nad Srbijom bi se intenzivirali pljuskovi sa grmljavinom, ponegde uz jače nepogode, grad i olujni vetar, kao i uz obilnije padavine.

Pred kraj dana i tokom večeri najevaća opasnost od snažnih grmljavinskih procesa i vrelo obilnih padavina očekuje se nad južnim, istočnim i severoistotočnim predelima Srbije, nad Pomoravljem, Podunavljem, Banatom, Braničevskim okrugom i nad planinama istočne Srbije.

U ovim predelima lokalno bi palo i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Na istoku i jugoistoku Srbije moguć je nagli porast manjih tokova i opasnost od bujičnih poplava kod manjih tokova i potoka i to uglavnom u gornjim delovima tokova.

Inače, iako se i nad Srbijom očekuju grmljavinske oluje, one će biti u daleko blažem obliku u odnosu na one u regionu i u Evropi.

Sreda i četvrtak proteći će u znaku svežijeg i promenljivog vremena, a povratak let, uz sunčano vreme sledi od vikenda, ali bez velikih vrućina i uz temperature uglavnom oko 30-32°C.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA