Neverovatna lepota obasjala centralni hram u Pirotu: Restaurira se jedan od najlepših ikonostasa u Srbiji

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kuriozitet je da je izgradnja ovog ikonostasa koji po rečima stručnjaka predstavlja predmet neprocenjive umetničke vrednosti, plaćena sa sedam kilograma zlata

Ikonostas u Pazarskoj crkvi u Pirotu, koji se četiri godine restaurira, danas je svojom neverovatnom lepotom obasjao unutrašnjost centralnog gradskog hrama u Pirotu.

Naime, stručnjaci - restauratori i konzervatori iz Narodnog muzeja iz Beograda uspešno su završiti restauraciju takozvane druge zone ikonostasa, odnosno druge trećine ikonostasa koji je širom 14, a visok pet metara i pravljen je u periodu od 1843. do 1849. godine.

Kuriozitet je da je izgradnja ovog ikonostasa koji po rečima stručnjaka predstavlja predmet neprocenjive umetničke vrednosti, plaćena sa sedam kilograma zlata.

- Zlato je prikupljeno od meštana Pirota, vernika i njime je plaćen ovaj posao koji su maestralno odradili majstori Samokovske škole koji su u to vreme važili za neprevaziđene majstore, posebno kada je reč o duborezu. I tada je to bilo izuzetno skupo, ali i ovaj posao koji sada radimo, a to je njegova kompletna rekonstrukcija, izuzetno je skup. Mi smo već na izmaku snaga, finansijski gledano i očekujemo pomoć lokalne samouprave, koja je i najzaslužnija što je ovaj posao urađen onoliko koliko je do sada urađen, a ostalo je da se uradi ta prva zona koje je vekovima bila dostupna i sveštenicima i vernicima, a pritom je stradala u požaru 1850. godine pa je u veoma lošem stanju - kaže predsednik Crkvene opštine Dragan Krasić za Telegraf.rs.

Restaurator Narodnog muzeja iz Beograda Aleksandar Cvijetinović kaže da je danas praktično završena montaža druge zone, čime je praktično dve trećine vrlo obimnog posla završen.

- Ostala je ta prva zona koja je i najoštećenija tako da nas čeka ogroman posao. Ima zaista mnogo nedostajućih elemenata, a primera radi, prilikom restauracije druge zone, morali smo da nadokandimo preko 300 nedostajućih, uglavnom floralnih elemenata, cvetova, listića i slično -kaže Cvijetinović uz konstataciju da je umetnička vrednost ikonostasa ogromna.

(Telegraf.rs/A.Ć)

Video: Meštani Podgore o velikoj šteti od nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA