Poznato zbog čega je goreo bager u Nišu: Oglasila se "Elektromreža Srbije"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U EMS-u su istakli da je ceo slučaj prijavljen nadležnim organima

Povodom požara u kome je sinoć izgoreo bager nadomak niškog naselja Brzi Brod, preduzeće "Elektromreža Srbije" (EMS) je saopštilo danas da je bager zapaljen nakon protesta u tom naselju.

Bager je, naveli su, pripadao izvođaču radova na projektu izgradnje mešovitog energetskog voda i bio je korišćen za izmeštanje postojećeg dalekovodnog stuba na lokaciju još udaljeniju od stambenih objekata.

- Elektromreža Srbija izražava najdublju zabrinutost zbog ovog teškog incidenta u kojem je došlo do uništavanja imovine i to smatra ozbiljnom pretnjom po svoje zaposlene i po izvođače radova. Posebno je zabrinjavajuće jer se radi o ljudima i tehnici koji su angažovani na projektu od javnog interesa koji ni na koji način ne ugrožava živote i zdravlje ljudi, ne šteti okolini i nijednim svojim delom ne prelazi preko objekata - istakli su u EMS-u.

Projekat izgradnje mešovitog voda u Nišu, naglasili su u tom preduzeću, sprovodi se na zahtev grada, meštana koji čekaju priključke, odnosno Distribucije u Nišu, a nakon što je Vlada Republike Srbije donela odluku da je gradnja mešovotog voda u javnom interesu.

- Projekat izgradnje mešovitog voda je prošao sve faze usvajanja (pa i javnu raspravu) i za njegovu izgradnju postoje sve potrebne dozvole. U projekat je EMS uložio preko osam miliona evra sopstvenih sredstava - istaknuto je u saopštenju.

"Elektromreža Srbije", kazali su nikada nikome nije obećala da će umesto projektovanog i usvojenog nadzemnog voda, kroz naselje Brzi Brod ići podzemni vod. EMS je visine provodnika dodatno podigao i povećao rastojanje između stubova čime je jedan stub, najbliži nelegalno podignutom igralištu, uklonjen“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se podseća da širom cele Srbije postoji preko 11.000 kilometara nadzemnih vodova i neki od njih prelaze preko objekata i idu kroz naseljena mesta, što opet nije slučaj u Nišu.

- Smatramo da je skandalozno da jedna grupa ljudi, iznošenjem neistina i zlonamernim širenjem neosnovanog straha kod građana, sprečava da se realizuje projekat koji je u upravo u interesu svih stanovnika Niša i okoline - rekli su u EMS-u.

U EMS-u su istakli da je ceo slučaj prijavljen nadležnim organima.

- Uvereni smo da će država imati snage da zaštiti svoj interes, kao i interes i bezbednost svojih građana i da će jasno pokazati da su ovakvi aktovi, koji se mogu uporediti sa terorizmom, u potpunosti neprihvatljivi. Uvereni smo i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi - navedeno je u saopštenju.

Požar na bageru primećen je sinoć oko 21.30 časova, a do dolaska vatrogasaca i policije, izgoreli su svi zapaljivi delovi na toj radnoj mašini.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Preokret

    24. avgust 2023 | 16:45

    Postavlja se pitanje zasto kablovi dalekovoda ne idu kroz zemlju gde mikome ne smetaji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA