Na KiM zabeležen prvi slučaj mišje groznice

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Iz Instituta za javno zdravlje su upozorili roditelje da paze na svoju decu i da čuvaju hranu od glodara

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da se na Kosovu pojavio prvi slučaj mišje groznice, piše Kljan Kosova.

Iz Instituta su upozorili roditelje da paze na svoju decu i da čuvaju hranu od glodara. Upućen je i poziv da se ne koristi neoprano planinsko voće jer postoji opasnost od zaraze mišjom groznicom, prenosi Kosovo online.

- Nacionalni institut za javno zdravlje prati epidemiološku situaciju u vezi sa sa mišjom groznicom, svake godine postoje sporadični slučajevi, koji se javljaju u predelu Metohije, Vitine, i u blizini Lipljana - navode iz Instituta.

Izvor infekcije su glodari, a bolest se širi hranom, aerosolima i kontaktom.

- Lečenje bolesti se na Infektivnoj klinici obavlja sa potpunim uspehom ukoliko se javite na vreme. Ali ako bolesnici kasno zatraže pomoć, javljaju se komplikacije, a bubrezi mogu da počnu da otkazuju. Odeljenja za dijalizu su spremna za privremenu hemodijalizu pacijenata. Nacionalni institut sa svojim laboratorijama dijagnostikuje bolest u roku od jednog dana - poručuju iz Instituta.

(Telegraf.rs)

Video: Zaraženi komarci virusom Zapadnog Nila detektovani 16. juna: Kod ljudi to obično prođe bez simptoma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA