Volonteri iz celog sveta ulepšavaju Topli Do: Stigli čak i Meksikanci, ovo se strancima najviše dopada

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Monika Gava, kamp liderka Internacionalnog volonterskog kampa kazala je da su u Toplom Dolu trenutno volonteri iz Meskika, Turske, Španije, Češke i Srbije

U Toplom Dolu trenutno boravi desetak volontera iz celog sveta, među kojima ima mladih ljudi čak iz dalekog Meksika. Svi oni su oduševljeni Toplim Dolom, Starom planinom, vredno rade na ulepšavanju i uređenju ovog idiličnog sela, a posebno su oduševljeni hranom, pišu Pirotske vesti. 

Međunarodni volonterski kamp se organizuje zahvaljujući Udruženju Ja volim Topli Do i organizaciji Mladi istraživači Srbije.

Osim na uređenju sela, čišćenju korita Toplodolske reke, ali i na uređenju seoskog svetilišta sa obročnim krstovima koje je sada betonirano i zaštićeno, i detaljno očišćeno, volonteri se pripremaju za Festival slobodnih reka i planina koji se ovog vikenda održava u Toplom Dolu.

Monika Gava, kamp liderka Internacionalnog volonterskog kampa kazala je za Pirotske vesti da su u Toplom Dolu trenutno volonteri iz Meskika, Turske, Španije, Češke i Srbije.

-Cilj nam je da obnovimo selo, pripremimo za festival, upoznamo lokalce, da razmenimo kulturu, imali smo prilike da probamo i hranu, svi su oduševljeni gostoprimstvom. Čistili smo karaulu, košarkaški trener, plažu oko Ženskog vira, dogovaramo se sa lokalcima šta je prioritetno i sa njima sve sređujemo-kaže Monika za PV.

Otkrivanje biste Dimitrija Mladenovića – Mite Gage

- Mi ćemo u petak ovde u selu otkriti jednu prelepu bistu Dimitrija Mladenovića – Mite Gage, čoveka o kome ne treba mnogo govoriti, posebno o njegovim zaslugama. Zahvaljujući dobrotvornom radu Tome Komatine, našeg vajara, mi ćemo dobiti jednu prelepu bistu Mite Gage u Toplom Dolu, gde je Mita Gaga i rođen - kaže dr Cvetković.

Dr Srđan Cvetković, istaknuti srpski istoričar, inače osnivač Udruženja Ja volim Topli Do, kazao je da je u cilju promocije sela pokrenuta i svojevrsna digitalna razglednica Toplog Dola, zahvaljujući volonterskom radu Radomira Stankovića, čiji su koreni iz Toplog Dola, inače programera.

- Sada će posetioci moći uz pomoć QR kodova da učestvuju u virtuelnoj turi selom, upoznaju se sa istorijom sela, vodopadima i drugim znamenitostima - kaže Cvetković.

(Telegraf.rs)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA