≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrvati i Nemci otkrili Ćelije kraj Niša, pa se oduševili: "Selo bez ljudi i put bez rupa... Za nas idealno"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni su tu isprobali longbord, neobičan, a sve popularniji sport

  • 3

Selo Ćelije na obroncima Suve planine ima svega dvadestak stanovnika i put kojim tokom dana niko ne prođe ili prođe tek po koje vozilo, a upravo je to jedan od razloga što je Ćelije poslednjih godina postalo omiljeno mesto vozača longborda iz cele Srbije. Minulog vikenda longbord su tamo vozili i zaljubljenici u taj sport iz Bugarske, Hrvatske, Nemačke i Holandije jer su njihove kolege iz Niša organizovale dvodnevni kamp.

Longbord je poput skejtborda daska sa točkićima, ali duža i stabilnija, namenjena za postizanje velikih brzina, a vozačima su za vožnju potrebni putevi sa velikim nagibom i oštrim krivinama. Upravo takav je put koji vodi od Duge Poljane do Ćelija, koji je uz to, pre par godina asfaltiran pa na njemu još nema rupa i pukotina.

Nišlija Danilo Đukanović iz sportskog udruženja "Balkan" kazao je da su od komšija njihovog druga pre par godina saznali za put, došli i videli da je idealan za njih.

"Krenuli smo da dolazimo i da vozimo, počeli su da sa nama dolaze i naši drugari sa strane i svima se svidelo, tako da smo sada organizovali i prvi kamp. Sport je generalno mlad i u svetu, a kamoli kod nas. Njime se u Srbiji ne bavi mnogo ljudi, ali oni koji se bave došli su u Ćelije na naš kamp", rekao je Đukanović.

On je kazao da se na takmičenjima uglavnom trkaju po četiri vozača longborda, ali s obzirom da je put koji vodi do Čelija uzan, taj broj je smanjen na dva.

Miloš Jovanović, takođe član sportskog udruženja „Balkan“ rekao je da se sada u Ćeliji uspeli da okupe dvadesetak vozača longborda, a da se nadaju da će ih naredne godine biti više od 50 ili možda čak više od 100.

"U Sloveniji nedavno završen kamp gde je bilo 300 vozača. Videćemo da naredne godine kamp organizujemo nedelju dana pre ili posle slovenačkog. Ukoliko deo vozača otuda svrati kod nas mi ćemo biti zadovoljni", rekao je Jovanović.

On je kazao da se svi meštanima Ćelija dopalo to što se u njihovom selu konačno nešto događa, tako da su obećali da će za sledeće okupljanje vozača longborda da pokose svoje livade pored puta kako bi bilo dovoljno prostora za parking.

Domaćini kampa i sami meštani, dobili su sve pohvale gostiju iz inostranstranstva i obećanje da će ponovo doći u Ćelije.

Džesi Goldman iz Holandije kazala je da joj se u tom selu sve dopalo – staza za vožnju, gostoprimstvo domaćina i priroda.

„Staza je veoma brza, predstavljala mi je izazov. Domaćini su nas veoma toplo primili i sve su odlično organizovali, i trke i kamp u kome smo bili smešteni“, rekla je Goldman.

Ivan Milojević iz Zagreba rekao je da longbord vozi već 13 godina, a u drugi put je imao priliku da bude u Ćeliju.

"Bio sam ovde za vreme korone sa mojim drugovima Simom i Lazarom, pa sada. Odlična je staza, ali je dosta brza, mora se kočiti pre krivina, inače se može iskliznuti sa puta", rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima, vozači longborda dosta putuju po svetu i ove godine su bili na takmičenjima u Italiji i Sloveniji, a trebalo je da idu u Tursku ali je taj kamp otkazan zbog toga što su se brojni takmičari ove sezone povredili i završili u bolnici, a neki se čak i bore za život.

Organizovanje prvog kampa vozača longborda u Ćeliju pomogla je i opština Gadžin Han, a predsednik te opštine Milisav Filipović rekao je da poslednih 40 godina u Ćeliju nije bilo ni jedne manifestacije.

"Organizatori kampa su uglavnom sve sami uradili. Mi smo spremni da pomognemo i više jer nam je u interesu da se turistička ponuda opštine upotpuni novim sadržajima", rekao je Filpović.

Prvo nadmetanje vozača longborda na putu ka Ćeliju, koje je od Gadžinog Hana udaljeno desetak kilometara, a od Niša tridesetak kilometara, organizovano je maksimalno profesionalno, uz prisustvo policijske patrole, ali i ekipe Hitne pomoći koja srećom nije imala posla, mada je rizik veliki pošto vozači na daskama dostižu brzinu i 80 kilometara na sat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    10. avgust 2023 | 08:12

    I kad se zaletite nizbrdo kako sa tim hepekom kočite il se baciš u livadu pa šta ti Bog dragi da😄

  • Sekula

    10. avgust 2023 | 10:20

    Ne mogu da verujem da nemci i hrvati vole Srpsko selo bez ljudi!!!???

  • Posmatrač

    10. avgust 2023 | 17:31

    Једном полицајац увек полицајац. Ја све ово посматрам другим очима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA