Dobili smo jezivu poruku tokom boravka u Južnoj Koreji: Evo zašto je to veoma važno za Srbiju

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Poruka na ekranu se pojavi i na zaključanom i otključanom telefonu

Baš na današnji dan pre devet godina, porodica Jurić dobila je najstrašnije vesti. Telo njihove Tijane (15) pronađeno je posle 12 dana potrage.

Tijanin otac, Igor Jurić je u intervjuu za Telegraf.rs govorio je o funkcionisanju sistema "Amber Alert" u Srbiji, ali i njegovoj važnosti.

"Amber alert", sistem ranog uzbunjivanja prilikom nestanka deteta, biće uveden u upotrebu najkasnije i pre novembra u Srbiji.

Sistem „Amber alert“, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

A kako funkcioniše sličan sitem u svetu, imali smo prilike da se uverimo tokom boravka u kući Samsunga, u Seulu.

U trenutku obilaska grada, svima su počeli da zvone telefoni. Vrlo agresivan zvuk prolamao se prostororijom u kojoj smo bili. Svi su u tom trenutku prestali da govore i pogledali u svoje telefone. Vreme kao da je stalo.

Svima je bilo jasno da je nestala devojka, visoka 157 cm, teška 55 kilograma.

Treba napomenuti da naš broj telefona i ne postoji u njihovom sistemu telekomunikacija.

Poruka upozorenja stigla nam je još jednom tokom boravka u hotelu u Južnoj Koreji. Ovog puta, tragalo se za starijom ženskom osobom, visine 165 cm, i težine 80 kg.

Poruka na ekranu se pojavi i na zaključanom i otključanom telefonu, a telefon vibrira.

Posle takvog zvuka opozorenja svima je bilo jasno da se nešto opasno dešava, da je situacija ozbiljna i da je možda potrebna i vaša reakcija.

(V.B.)

Video: Igor Jurić o funkcionisanju sistema "Amber Alert" u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    7. avgust 2023 | 11:46

    Amber alert je velika prevara. Jesam za to da imamo takav sistem, ali je trebalo da napravimo svoj, a ne da koristimo američki. Da li se svi podaci čuvaju u Americi na serveru privatne firme? Sama ideja uzbunjivanja je skroz OK, ali ako posetite sajt te firme videćete da nude i uređaje koj su namenjeni deci. Uređaji imaju GPS, mikrofon, panik dugme i omogućavaju detetu da vas pozove ukoliko je u nevolji, a vama omogućava da možete da vidite gde vam se dete nalazi, a imate i mogućnost da uključite mikrofon i čujete šta se događa u detetovoj okolini. Praktično zar ne? Međutim, kao što vi možete da pristupite lokaciji i mikrofonu, tako može i ta privatna firma ili neko ko hakuje sistem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA