Manifestacija koju meštani ne propuštaju: U selu Ljubiš obeležen još jedan "Dan pastrmke"
Danas se u Ljubišu srpskom selu obeležava njegov najveći brend. U selu Ljubiš, u podnožju Murtenice, danas se obeležavaju "Dani pastrmke", manifestacija koja u ovom selu traje već osam godina.
Uz tradicionalni zlatiborski doručak otvoreni su osmi Dani pastrmke u zlatiborskom selu Ljubiš, koje je itekako prepoznatljivo po ovoj vrsti, a meštani je smatraju svojim najvećim brendom.
Dok deo učesnika manifestacije radi na pripremanju pastrmke, drugi deo kuva riblju čorbu, dakle sve je u duhu vodenih kičmenjaka. Stručni žiri izabraće pobednike manifestacije i odlučiti koje se danas najviše potrudio, čiji je specijalitet najukusniji i najbolji.
Dok učesnici sačekaju proglašenje pobednika, sportisti će moći da se okušaju u sportskim disciplinama, bacanju kamena sa ramena i prevlačenju klička i konopca.
Pastrmku je najbolje pripremiti na seoski način: Nakon pranja i čišćenja, ribu je potrebno dobro ocediti i posoliti po ukusu, ali ne previše, pa onda u svaki komad pojedinačno staviti po kašiku začina i paziti da pri prženju ne ispadne iz nje. Svaku ribu treba uvaljati u brašnu i pržiti u dobro zagrejanom ulju na umerenoj temperaturi i obratiti pažnju kada riba dobije pokoricu i porumeni sa jedne strane, jer tek tada je treba okrenuti, da ne bi pucala pri prženju i da joj se ne bi skidala kožica. Pripremljenju pastrmku pre posluženja poželjno je preliti isceđenim limunom.
(Telegraf.rs/B.I.)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.