Kritično ugrožena vrsta ptice viđena kod Beograda: Stigla iz daleke zemlje nakon još jednog svetskog putnika

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Morski galeb primećen je na Nadelu kod Omoljice, dok je muljača viđena u Pančevu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da su krajem jula u blizini Beograda pronađene dve neobične vrste. Prvi je na naše tlo sleteo morski galeb, a nakon njega viđena je i muljača. Ono što je posebno zanimljivo, prema tvrdnjama Društva, jeste to da su obe vrste bile prstenovane, te je lako ustanovljeno odakle su pristigle.

Morski galeb primećen je na Nadelu kod Omoljice, a Dušan Stojiljković iz Društva za Telegraf.rs kaže da je ranije bilo tvrdnji da se ove ptice gnezde u Beogradu, ipak, takve informacije nisu potvrđene.

ptice ptica morski galeb. Foto: Boris Okanović/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

- Morskih galebova ima, oni dolaze sa mediterana i sele se na sever. To su krupne ptice koje kasno postižu polnu zrelost i idu na sever da bi se sklonili sa teritorije svojih roditelja. Lutaju po mediteranu, ulaze dublje u kopna i dolaze kod nas. Postajale su i pretpostavke da se gnezde u Beogradu, ali to nije potvrđeno. One nisu izuzetak u Beogradu, a interesantno je što je ova jedinka bila prstenovana. Odmah su se javile kolege sa Malte, pa smo ustanovili odakle je - objašnjava naš sagovornik.

Sa druge strane, Srbiju je posetilo i jato muljača jezeru kod Rafinerije nafte u Pančevu, a jedna od njih bila je obeležena prstenovima. Na osnovu oznaka i rasporeda boje prstenova ustanovljeno je da je muljača prstenovana u Finskoj.

- Međutim, zanimljivosti tu tek počinju. Boris je pisao finskom Centru za prstenovanje u Helsinkiju i nakon dva dana stiglo je više informacija: ova ptica prstenovana je kao potrkušac (veoma razvijena vrsta, često nezavisna) još 30. maja 2018. godine u opštini Kempele u Finskoj. Borisov nalaz uredno je zabeležen u životu ove ptice.

- Znajući da ove selice iz porodice šljukarica zimu provode u južnoj Evropi, severnoj i podsaharskoj Africi, na Bliskom istoku, u delovima Indije, jugoistočne Azije i Australije možemo samo da naslutimo gde je sve letela i šta je sve videla. Njihova gnezdeća populacija u Srbiji je procenjena na 15-30 parova i spada u kritično ugrožene vrste - navodi se na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Jovanović: Trudimo se da napravimo funkcionalnog robota

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA