Vreme čitanja: oko 2 min.

Gastarbajteri poludeli za majicama sa tezge, baš ih briga za butike: Hit slike Telegrafa sa Ilindanskog vašara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raznovrsna provoda i još raznovrsniji provod

  • 1

U opštini Sopot, na vašarištu u Tresijama održan je tradicionalni Ilindanski vašar. Da je ponuda svake godine bogata, kako bi posetioci rekli - da ima svega “od igle do lokomotive”, uverila se i ekipa Telegrafa.

Ni kiša nije rasterala vesele posetioce željne dobre hrane i muzike, ali ni prodavce.

Na samom ulazu na vašarište odmah vas mame mirisi čvaraka, jagnjećeg i prasećeg pečenja. Neki su samo zbog toga i došli, a jedan prolaznik je bio jasan - on je tu samo zbog kupusa.

U razgovoru sa posetiocima nismo mogli tačno da utvrdimo koliko je duga ova tradicija, ali jedan meštanin nam je otkrio da je verni posetilac sva četiri vašara koja se na ovom mestu održavaju na leto i u jesen. On ima 85 godina, a već 60 zaredom ne propušta Ilindanski vašar.

- U junu - Trojica, 14. septembar - Sveti Simeon i 27. oktobra - Petkovača, deda dolazi na sva četiri vašara, a Sveti Ilija je najbolji - jasan je deka.

Proizvodi domaće i ručne radinosti su obavezni deo - kožna obuća i opanci, baštenski ukrasi, proizvodi od krzna, miljei sa posebnim slavskim kolekcijama, krupna i sitna stoka, poljoprivredni alati, oprema za lov i ribolov.

Najviše se šarene baštenski patuljci, a tu su i raznorazne igračke za najmlađe, koji bi da sve vreme provedu na dobro poznatoj “balerini” i ringišpilu.

Ono što je našu ekipu najviše privuklo jeste bik na ražnju. Okreće se 10 sati, a za to vreme se zaliva najboljim vinom sa sopotskih prostora.

Nismo mogli a da ne primetimo kako se na jednoj tezgi okupilo dosta ljudi da kupe majice. To nisu one koje možete naći u butiku, već samo na vašarima i na buvljacima. Najviše ih, kako kaže prodavac, kupuju gastarbajteri, i to one sa sprskom zastavom, likom čiča Draže, ali i Putina.

Kako smo se proveli na vašaru pogledajte u videu sa početka teksta.

(Telegraf.rs)

Video: "Udajte se za kuvara, ljubav prođe, ali glad nikad": Porodica Simić pobedila na Kolubarskom kotliću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G 7

    3. avgust 2023 | 12:45

    Gastosi su zadojeni patriotskom politikom a zapad i ne vole ali su svima dragi evrići,koji hrane celu Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA