Održan tradicionalni vašar u Gradištu: Luna park ima novu atrakciju, kupili smo i NFL kačket za 300 dinara

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Karta je koštala 400 dinara, a mnogima su zaklecala kolena od visine

Tradicionalni vašar za Svetog Iliju održan je u Velikom Gradištu. Avgust je ujedno i mesec kada najviše gastarbajtera dođe u zavičaj, pa se nađe vremena da se obiđe i vašar, jer se tamo uvek sretnu znanci.

Danima ranije, pre tezgi sa garderobom, cvećem i igračkama, dođe i luna park. Opšte je poznato da je na sam dan vašara karta za vožnju na nekoj od atrakcija najskuplja i da ujedno vožnja najkraće traje, pa je luna park pun skoro svakog dana. Kako pada mrak, muzika se pojačava, a od gužve se zatire i trava na livadi pokraj sportske hale. Tu su kao i svake godine, kola na sudaranje, zamkovi na naduvavanje, raznorazni ringišpili, za manju i onu malo veću decu, baloni na vodi, rolerkosteri, piratski brod...

Ove godine novina u luna parku je veliki, nazvali smo ga "kišobran", ringišpil na visini od nekih dvadesetak metara. Karta je koštala 400 dinara, a mnogima su zaklecala kolena od visine.

Vašar je prilika da kupite bar neku sitnicu za sebe i bližnje, a prilike za to je svakako bilo, Od igle do lokomotive, od kineske robe do daski za domaćinstvo. Tri pamučne krpe za 100 dinara, tri peškira za 500, porcija krofnica za 300 dinara, girica 150, pljeskavice od 250 do 300 dinara.

Dok je Aca Ilić zabavljao goste, mnogi su se u pauzama traganja za potrepštinama okrepili prasetinom.

Prodavci su nudili i tople, vunene proizvode, kako se navodilo na jednoj tezgi originalno ukrajinske, tople čarape za 400 dinara i krznene prsluke. Preko puta, tezga sa raznim šaljivim ali i političkim porukama.

Među polovnom garderobom i onom koja se prodavala na ćebetu rasprostrtom po zemlji mogao se naći i original NFL kačket za 300 dinara. Sa unutrašnje strane stoji cena od 35 dolara. Fora je što na njemu piše Filadelfija iglsi NFL čempions za ovu godinu, iako su oni bili "samo" finalisti. Pa ako niste cepidlake, šta smeta.

Prodavac limuna je cenio mlado stablo čak na 6.000 dinara, a pored njega, dečak je na improvizovanoj tezgici prodavao kaktuse u saksijama koji plešu. Nekoliko dečaka sviralo je harmoniku i za svoj trud očekivalo i poneki dinar.

Malo dalje od najveće gužve i prodavci spomenika, na delovima mermera ispisana imena Luj Viton, Versaće, Armani i slični...

Muzika je treštala čitavog dana i odjekivala Gradištem, u centar varoši je bilo nemoguće ući automobilom. Ujutru 3. avgusta je već novi dan i sve će biti čisto i pometeno, do sledećeg Svetog Ilije.

(Telegraf.rs)

Video: "Biraj veš, ali ne čupaj!" Ljudi pohrlili na vašar u Gradištu, grmi folk, miriše prasetina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    3. avgust 2023 | 08:34

    Sveti Ilija je" Slava Velikog Gradišta " od davnina ! Srećna slava svim " Gradištancima " ! Živeli !

  • Acs

    3. avgust 2023 | 13:13

    Jedan od najlepših vašara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA