Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zdravlja posetila Zdravstveni centar Vranje: Ulaganje u ustanove na jugu Srbije je prioritet

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nadam se da će ovako kao što sada izgleda bolnica u Vranju, izgledati uskoro sve više bolnica u Srbiji. Ali osim o novoj opremi, moramo da brinemo i o kadrovima, jer u narednih pet godina oko 70 lekara specijalista iz ovog centra odlazi u penziju", rekla je Grujičić

  • 0
Danica Grujičić Foto: zdravlje.gov.rs

Ministarka zdravlja Srbije prof. dr Danica Grujičić obišla je danas Zdravstveni centar Vranje, u kojem je izvršena rekonstrukcija i izgradnja u vrednosti od dve milijarde dinara, i najavila da će Vranje dobiti magnetnu rezonancu sledeće ili 2025. godine.

Prof. Grujičić je ocenila da je ulaganje u ustanove na jugu Srbije izuzetno važno, a da će obnovom i reorganizacijom bolnica u Vranju imati sve uslove za zbrinjavanje kritično obolelih pacijenata:

- Nadam se da će ovako kao što sada izgleda bolnica u Vranju, izgledati uskoro sve više bolnica u Srbiji. Ali osim o novoj opremi, moramo da brinemo i o kadrovima, jer u narednih pet godina oko 70 lekara specijalista iz ovog centra odlazi u penziju. Zato sada moramo primiti dovoljno lekara i sestara, da bismo za pet godina imali zamenu sa specijalističkim znanjem i iskustvom u dijagnostici. Ono što mogu da obećam jeste da će Vranje dobiti magnetnu rezonancu sledeće ili 2025. godine, iz kredita Svetske banke. Što se tiče predloga za nabavku angio sale, molim kolege iz uprave da na vreme pošalju kardiologe na usavršavanje u UKCS i na IKVB Dedinje, a Ministarstvo zdravlja će omogućiti i da završe obuke za interventne procedure uz pomoć artificijelne inteligencije - rekla je ministarka, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Posebnu zahvalnost ministarka Grujičić uputila je svim zdravstvenim radnicima iz Vranja i okoline koji su tokom pandemije uspešno lečili veliki broj pacijenata.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević precizirao je da je reč o velikom projektu, jer je ukupna površina ZC Vranje veća od 15.000 m², a samo novoizgrađeni objekti imaju više od 3000 m².

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da će ubuduće zdravstvena zaštita u obnovljenom centru biti mnogo kvalitetnija, kao i uslovi za rad lekara i sestara, te da će lokalna samouprava i država nastaviti da ulažu u zdravstvo.

U prvoj fazi radova u ZC Vranje izvršena je kompletna rekonstrukcija centralnog objekta bolnice, potom je projektovana i izgrađena nova toplana na biomasu, a sledeći korak je rekonstrukciju Dečije klinike i Pneumološkog dispanzera. Od strane Ministarstva zdravlja samo ove godine odobrena je nabavka rendgenske cevi i dva motorna sistema ukupne vrednosti preko dvanaest miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Video: Grujičić: Ovo su mere lečenja za nekoga ko može biti opasan po sebe i druge

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA