Brnabić: Dopune zakona omogućiće posebnu psihijatrijsku ustanovu za decu, obećali smo građanima bezbednost

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 12

Kako je navela Brnabić, izmene i dopune zakona omogućiće stvaranje psihijatrijske ustanove za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je u Jutarnjem programu televizije Prva o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Javna rasprava o izmenama i dopunama održana je u petak u Palati Srbija, a za okruglim stolom sedeli su predstavnici Ministarstva zdravlja i pravde, kao i stručna javnost.

Kako je navela Brnabić, izmene i dopune zakona omogućiće stvaranje psihijatrijske ustanove za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem.

- Predloženim dopunama zakona se predviđa posebna psihijatrijska ustanove za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem. Predlog zakona dozvoljava na osnovu odluke konzilijuma da se takva deca zadrže radi lečenja i praćenja. Mi nemamo takve psihijatrijske ustanove. Moramo da donesemo ove izmene i dopune zakona da bismo imali takvu ustanovu u koju bismo mogli i K.K. da smestimo. Poenta je da pruža podršku licima koja imaju smetnje - navela je premijerka.

Ona dodaje da u fokusu nije samo kažnjavanje takvih lica, već i njihovo lečenje i dijagnostika.

- Ne samo da se kazne, već i da se leče, ali i da se obezbedi sigurnost svih građana u Srbiji. To smo obećali roditeljima ubijene dece, ali i u OŠ "Vladislav Ribnikar" i svim građanima Republike Srbije. Mi smo neposredno posle tragedije to obećali i predsednik Vučić je sa tim izašao, a za to su potrebne izmene i dopune zakona. Ja sam insistirala da to bude na javnoj raspravi. Usvajanjem ovog zakona otvorićemo put ka stvaranju ovakve ustanove - zaključila je ona.

Podsetimo, raspravi je prisustvovala i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić koja je istakla za Telegraf.rs da u određenim slučajevima nije neophodan potpis roditelja za smeštaj deteta u psihijatrijsku ustanovu, i to ukoliko psihijatrijski konzilijum odluči da je pojedinac opasan po okolinu i sebe.

Na pitanje Telegrafa da li će ubuduće biti potreban potpis roditelja ili staratelja da bi se dete za koje se sumnja da je počinilo krivično delo smestilo u psihijatrijsku ustanovu, Grujičić je navela da je u drugim članovima iz postojećeg Zakona iz 2013. godine tačno definisano kada je neophodan pristanak staratelja ili samog pacijenta, u zavisnosti od uzrasta, a kada ne.

- Ako psihijatrijski konzilijum odluči da je određena osoba opasna po okolinu i po sebe, neće morati da postoji saglasnost. Videćete da se većina naših promena odnosi na konzilijarno odlučivanje i zaista mislim da je s obzirom na ogromnu odgovornost koja sada leži na našim dečijim psihijatrima, potrebno da to bude konzilijarna odluka - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    30. jul 2023 | 12:10

    Imali u zakonu tata i mama ,ili dgine boje mesto tate i mame.

  • Dušan Silni

    30. jul 2023 | 12:13

    Bolje dopuni zakon o ozakonjenju i pusti ljudima da ozakone kuce i stanove.

  • Bot

    30. jul 2023 | 13:37

    Prvi polaznik te skole mora biti to ,tvoje' jadno dete. Kakvo ce ono mucno detinjstvo da ima? Kada nema ni mame ni tate da ga nauce necemu lepom. Buduci hitler,velja,kosta ili nesto jos gore od toga ako ima a ima sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA