I zemljište može da bude pod naponom: Ove stvari nikako ne treba da radite tokom oluje

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jedna od mera prevencije kada je zemljište pod naponom jeste da skakućete na jednoj nozi

Stravične oluje su prethodnih dana pogodile našu zemlju. Poznate kao superćelijske oluje, one su nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo. Tokom neviđenog pražnjenja, oluje su napravile ogromnu materijalnu štetu brojnim domaćinstvima, poljoprivrednim gazdinstvima, vlasnicima automobila, građevinskim firmama i zadale mnogo muka nadležnim institucijama u otklanjanju posledica istih.

Isto tako, pokidan je veliki broj kablova i provodnika električne mreže, što je mnoge ljude izložilo direktnoj opasnosti po život. To se, nažalost i obistinilo nakon nevremena. Naime, u Srbiji su izgubljena tri života, a krivac je oluja koja je oštetila elektoinstalacije.

Sumnja se da je Novom Sadu od posledica strujnog udara poginuo dečak (12) kada se vraćao kući od druga i hteo da proveri kako mu je tetka nakon oluje. On je otišao da je obiđe i tom prilikom je došao do prozora gde se naslonio, kako se sumnja, na sat za očitavanje gasa kada je, veruje se, doživeo strujni udar opasan po život, piše Dnevnik.

Nažalost, nije mu bilo spasa, vrisnuo je, pa potom pao na zemlju u vodu. Komšije su pritekle u pomoć, ali nisu uspeli da mu pomognu. Hitna pomoć je pokušala da reanimira dete, ali nisu uspeli u tome.

Istog dana poginuo je i jedan muškarac u Bačkoj Palanci kada je uhvatio strujne kablove u nameri da ih pomeri sa svoje kapije, dok su bili pod naponom.

Treća žrtva stravičnog nevremena bila je žena iz Kovačice koja je nastradala od posledica požara izazvanog udarom groma u drvo pored kuće, kada se požar proširio na kuću i kada je došlo do užasne tragedije.

Stručnjaci upozoravaju

Stručnjaci upozoravaju šta nikako ne bismo smeli da radimo i kako da se ponašamo tokom i posle nevremena, ukoliko želimo da se spasimo i sačuvamo svoje i živote najbližih.

Kako kažu, tokom oluja dolazi do kidanja strujnih provodnika, koji često padnu na mokro tlo, gde se potom formira naponski levak, što znači da je zemljište oko palog strujnog provodnika pod naponom i da je tu veoma opasno naći se u trenutku ili posle oluje.

Važno je ne dirati kabl koji je pao i bezbedno se udaljiti sa tog opasnog mesta - mesta pada provodnika, što znači ne koračati na dve noge, kako se između njih ne bi stvorio napon, već da se odskakuće nazad na jednoj nozi!

Najopasnije mesto su mokra zemlja ili trava, jer tlo tu najbolje sprovodi struju. Često se dešava da grom udari u livadu gde pase stoka i sve životinje poginu na licu mesta, odjednom, jer je livada mokra, a zemlja odličan provodnik struje.

Najbolje rešenje je da se sklonite se što dalje od mesta gde ima kablova, ne čačkati, niti popravljati bilo šta oko struje ili metalnih predmeta, izbegavati kišobrane, jer su isto opasni zbog toga što imaju metalnu šipku koja je odličan provodnik struje.

Takođe je veoma važno da se što dalje udaljimo od mesta gde ima kablova kako ne bi došlo do strujnog udara. Trebalo bi da se pogase svi uređaji koji imaju elektroniku, dakle, kompjuteri, laptopovi, telefoni, televizori, jer su veoma osetljivi na električna pražnjenja.

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA