Nema objekta koji je ostao čitav, uništeno pola miliona stabala: Velike posledice oluje u Bačkoj Palanci

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Uz šume, stradali su i poljoprivredni usevi, ali i Nacionalni park "Fruška gora"

Stanovnici delova Bačke Palanke i okolnih sela, koja je naviše pogođena tokom nevremena u sredu i petak, već tri dana su bez struje i vode.

U toku je uklananje stabala i sanacija štete, a na terenu je gotovo 400 ljudi. Šteta se još procenjuje, a Vlada Vojvodine na današnjoj sednici odobrila je 100 miliona pomoći za ovaj grad, kao i 50 miliona za nabavku građevinskog materijala, prenosi RTS.

Zvuk motorne testere u skoro svakoj ulici opštine. U Čelarevu, jednom od najzelenijih sela poznatom po svojim četinarima, nema kuće bez oborenog stabla. Uz obalu Dunava, centar, devastiran je i park dvorca, daleko poznat po svom engleskom vrtu. Devedeset radnika javnih preduzeća i dalje ukljanja štetu. Nema struje, nema ni vode.

Meštanin Mile Mandić kaže da struje i vode nema još od prve oluje. Dodaje da više puta mora po vodu samo da bi obavio ličnu higijenu.

U neverici su i Palančani, na terenu je, uz sve javne službe, čak 40 doborvoljno-vatrogasnih društava iz gradova širom Srbije. Uz asistenciju policije i dalje čiste puteve.

Na šetalištu u Bačkoj Palanci poznati drvored takođe je uništen, kao i sve bandere na putu ka Dunavu. Na jezeru Tikvara nedostaje bar 30 čamaca. Kažu nam ovde da se za mnogima još traga.

Iz jezera vire potpljeni čamci, dok na drugoj obali nema skoro ni jednog splava, ali ni jednog kupača na plaži, što je leti nezamisliva scena, jer ako ne čiste svoju kuću, građani pomažu komšijama.

Već su prijavili štetu na više od hiljadu kuća, dok je samo u prvoj oluji oštećeno 39 objekata javne namene. Mnoge su bez krovova, većina poplavljena, lim se i dalje sklanja sa ulica, a devastiran je i park u centru grada.

Predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica ističe da nemai zgrade ili privatne kuća koja nije oštećena. "Ne zna se da da li će biti dovoljno sredstava za obnovu. Svi izlazimo na teren, popisujemo, procenjujemo štetu i tada ćemo znati pravo stanje", dodaje Šušnica.

Kako je vetar lomio i betonske bandere, dalekovodi na nekim mestima pokidani su u dužini od nekoliko kilometara, pa je, uz Čelarevo i delove Bačke Palanke, bez struje još nekoliko mesta.

Šušnica očekuje da će se uskoro normalizovati snabdevanje strujom i vodom.

Uništeno pola miliona stabala

Uz naselja, devastirana je i obala Dunava, a prema grubim procenama "Vojvodina šuma", koje bi tek trebalo da utvrde pravo stanje, samo u Bačkoj Palanci uništeno je pola miliona stabala.

- Reč je o površini od oko 700 hektara šuma. Možda i više nakon drugog naleta. Ovo su podaci nakon prvog naleta, tu je bilo preko 200 hiljada kubika. Dakle, reda veličina da bi uporedili, čitavo područje južne Bačke obnavalja oko 100 hiljada kubika - kaže izvršni direktor za šumarstvo, JP "Vojvodina šume“ Marko Marinković

Uz šume, stradali su i poljoprivredni usevi, ali i Nacionalni park "Fruška gora", a podaci o šteti se tek očekuju. Prioritet će biti obnova škola i vrtića u Pokrajini, gde je u dva nevremena oštećeno njih 80.

(Telegraf.rs)

Video: Apatin večeras pogodio ozbiljan grad: Zabelele se ulice, rupe po automobilima...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA