Meteorolog Telegrafa još u nedelju najavio strašno nevreme: Ovako je superćelijska oluja tutnjala kroz Srbiju

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 4

Juče u toku dana grmljavinska oluja pogodila je zemlje regiona, dok je u Srbiji još uvek bilo sučano i veoma toplo

Iako su mnogi juče bili iznenađeni takozvanom superćelijskom olujom koja je sinoć pogodila Srbiju, poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić pre četiri dana je upozorio na grmljavinske olujei kišu.

Kako je Telegraf.rs objavio još u nedelju, Đurić je za sredu najavio topao dan sa temperaturama do 39 stepeni Celzijusa, ali i hladan front u toku večeri koji bi mogao da dovede do lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali i jače nepogode.

Đorđe Đurić najavio superćelijsku oluju Foto: Telegraf

- Sreda sunčana i vrela, uz temperature od 35 do 39°C, a duvaće južni vetar. Pred kraj dana preko Panonske nizije očekuje se premeštanje oslabljenog hladnog fronta sa područja Alpa i severozapada, pa će u Vojvodini, a tokom večeri i noći i na širem području Beograda i u delovima centralne i zapadne Srbije ponovo biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, ponegde i za jače grmljavinske oluje i nepogode sa gradom - naveo je naš meteorolog u svojoj prognozi.

Novo upozorenje stiglo je i dan kasnije. Meteorolog Đurić najavio je da će tropski talas prekinuti grmljavinska oluja uz detaljno objašnjenje koji delovi zemlje će biti na udaru.

Đorđe Đurić najavio superćelijsku oluju Foto: Telegraf

Kako je najavio u ponedeljak, sreda je u toku dana trebalo da bude sunčana, dok se u toku večeri očekivalo prebacivanje hladnog fronta i vremenskih nepogoda preko naše zemlje.

- U sklopu ovog hladnog fronta očekuje se prebacivanje i nešto svežije vazdušne mase. Kada ona bude stigla iznad vrele podloge i atmosfere, atmosfera može veoma burno da odreaguje, pa se u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije pored lokalnih pljuskova sa grmljavinom, očekuje i opasnost od jakih grmljavinskih oluja. One bi mogle da donesu veoma obilne lokalne pljuskove na malom prostoru, grad i jake gromove. Najveća opasnost od nepogoda očekuje se u delovima Vojvodine, severa Šumadoje, Podrinja, Mačve, u Podunavlju, Pomoravlju i na širem području Beograda - istakao je Đurić u ponedeljak.

Juče u toku dana grmljavinska oluja pogodila je zemlje regiona, dok je u Srbiji još uvek bilo sučano i veoma toplo. Imali smo priliku da vidimo snimke stravičnog nevremena koje čupa drveće iz korena i baca krovove u Sloveniji i Hrvatskoj, a bilo je čak i smrtnih slučajeva. Najviše života oluja je odnela u Hrvatskoj - 4 osobe su poginule.

Video: Gradovi širom Srbije nakon oluje koja je harala

Već oko podneva Đurić je ponovo upozorio na strašno nevreme, odnosno superćelijsku oluju. Saopštio je da nas u toku drugog dela dana očekuje destabilizacija atmosfere.

Đorđe Đurić najavio superćelijsku oluju Foto: Telegraf

- Na području severne i zapadne Srbije, kao i u delovima centralne Srbije i Beograda već krajem dana očekuje se lokalni pljuskovi sa grmljhavinom, a njih će biti i tokom večeri i noći ka četvrtku. Na ovom području očekuje se i ogromna opasnost od grmljavinskih i superćelijskih oluja sa gradom, snažnim gromovima, obilnim pljuskovima, pri čemu može da padne i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, kao i od orkanskih vetrova sa udarima i preko 100 km/h. Ovakve oluje mogu da nanesu i materijalnu štetu i da oštete poljoprivredne i ratarske kulture - upuzorio je Đurić.

Već oko 19 časova zloslutni oblaci bili su vidljivi i iznad Beograda, te je Đurić prognozirao da će superćelijska oluja u prestonicu stići oko 21 sat, kada je i usledila. Oko 19 časova, oluja je već tutnjala Vojvodinom i nanosila ogromnu štetu, dok su ljudi bežali sa ulica.

Video: Oluja odnela deo krova na zgradi u Vojvode Stepe

- Olujni sistem do Beograda će stići oko 21 čas i doneti obilne pljuskove i jako električno pražnjenje. Na širem području Beograda očekuje se opasnost i od jačih nepogoda sa gradom i olujhnim vetrom - naveo je on.

Đorđe Đurić najavio superćelijsku oluju Foto: Telegraf

Veoma snažna grmljavinska oluja prvo je zahvatila Sremsku Mitrovicu. Potom se dalje širila, a naši čitaoci javili su da u pojedinim gradovima Vojvodine nestaje struje. U Batajnici, kako je posvedočio naš reporter "lomi i puca", da se retko ko usuđuje da otvori prozor.

Video: Drveće padalo na kola tokom oluje

Vetar je u Beogradu nosio sve pred sobom, građanima su pucali prozori, a posledice oluje videle su se tek jutros. Naime, širom grada drveće je popadalo na automobile, krovovi su padali sa zgrada i kuća, a pojedine ulice bile su potpuno blokirane.

Podsetimo, zbog snažne oluje vanredna situacija proglašena je prvo u Sremskoj Mitrovici, a onda i u Šidu i Rumi.

Maksimalna temperatura danas biće od 28 do 32°C, na jugu toplije. Kasnije posle podne u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ovaj sistem pred kraj dana i tokom večeri premeštaće se preko centralne Srbije prema severu i Vojvodini.

(Telegraf.rs)

Video: Šta raditi ako se nađete usred oluje?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    20. jul 2023 | 14:25

    Treba da postoji sistem uzbunjivanja da kad ima najava za ovakve nepogode svi dobijemo SMS ili viber poruki bar jedan sat ranije.

  • Dr

    20. jul 2023 | 14:52

    On pogodi dva puta godišnje prognozu.... vise pravi uzbunu

  • Maja

    20. jul 2023 | 17:34

    Rekao je i da neće biti tropskih talasa kao prošle godine. Stvarno...nisu kao prošle godine. GORI SU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA