≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ima povređenih! Crep, oboreno drveće, fasade, pokidani kablovi: Posledice nevremena na svakom koraku u Srbiji

Vreme čitanja: oko 7 min.

Sve ekipe su na terenu i otklanjaju posledice nevremena

  • 4
Oluja Beograd, nevreme Foto: Društvene mreže, Foto: A.M./ATAImages

Posledice nevremena vidljive su jutros na gotovo svakom koraku u gradovima koje je sinoć pogodila superćelijska oluja, kakva se ne pamti. Vatrogasci- spasioci su imali 201 intervenciju, a spaseno je 15 osoba. Ima i povređenih. Vanredna situacija je proglašena u tri grada - u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Rumi. 

12:30 Novosadske gradske službe rade na sanaciji posledica nevremena 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić održao je sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, sa koje je upućen apel svim građanima da, iz bezbednosnih razloga, samoinicijativno ne uklanjaju granje i stabla sa električnih vodova, srušenih u sinoćnjem nevremenu.

Obilazeći tokom noći područje teritorije Grada Novog Sada, zajedno sa prigradskim naseljima, komunalni inspektori i patrole komunalne milicije radile su na utvrđivanju i uklanjanju posledica nevremena, saopštio je Grad Novi Sad.

Na više od 100 lokacija u gradu konstatovani su slučajevi obaranja drveća i grana, saobraćajne signalizacije, kontejnera, poplavljenih saobraćajnica, rušenja zaštitnih ograda, krovova, nestanka struje i slično.

"Po prestanku nevremena, inspektori za kontrolu drumskog saobraćaja i kontrolu obale i vodenog prostora izvršili su vanrednu kontrolu stanja saobraćajnica i ustanovili stanje na terenu, kako bi se po hitnom postupku pristupilo otklanjanju nastalih štetnih posledica", navodi se u saopštenju.

Ističu da nadležne službe, gradska i privatna preduzeća nastavljaju rade na otklanjanju nastale štete na javnim površinama. Građani koji imaju problem mogu ga prijaviti dispečaru Gradske uprave za inspekcijske poslove, pozivom na brojeve: 021/4872-402 i 021/4872-403 ili mejlom na adresu: dispecer@inspekcija.novisad.rs

12:16 Poznato stanje devojčice na koje je palo drvo u Novom Sadu

Petnaestogodišnja Novosađanka na koju je sinoć palo drvo tokom strahovite oluje koja je zadesila vojvođansku prestonicu oseća se dobro i oporavlja se u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. 

12:14  Drvo umalo ubilo kampere na Staroj planini

Jedna porodica prošla je kroz pravu dramu. Dok su izlazili iz svog automobila, drvo je iznenada palo između njih, nanoseći im teške povrede - ozbiljni otvoreni prelomi potkolenica i rebara. Kako kaže naš sagovornik porodica je imala neverovatnu sreću u ovoj nesreći, budući da je samo nekoliko centimetara razlike moglo dovesti do tragedije.

11:57 Vanredna situacija zbog jake oluje proglašena i u Šidu i Rumi

Vanredna situacija je, pored Sremske Mitrovice, proglašena i u Šidu i Rumi zbog olujnog nevremena koje je sinoć pogodilo Srbiju. 

11:39 Na VMA pregledano više od 40 osoba, 5 zadržano 

10:56 Supružnici teško povređeni na Babinom zubu u nevremenu

Preko njihovog automobila je palo drvo. Oboje imaju višestruke povrede. 

10:30 Džinovsko drvo smrskalo skupoceni auto sve do točkova

U Pančevu je zabeležen strašan prizor. Nevreme je uspelo da obori džinovsko drvo, a ono se potom obrušilo na parkirani auto i smrskalo ga do točkova.

Oluja, drvo, Pančevo Foto: Čitalac Telegrafa

10:12 Proglašena vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici

Sednica Štaba za vanredne situacije zbog posledica olujnog nevremena održana je danas u Sremskoj Mitrovici. Pričinjena je velika materijalna šteta, kako na domaćinstvima, tako i na javnim ustanovama, pa je jutros u osam sati proglašena vanredna situacija u tom gradu.

10.08 Oluja ko od šale podigla konstrukciju sa stadiona kod Čačka 

Superćelijska oluja svu svoju moć pokazala je sinoć u mestu Trbušani kod Čačka kada je kao od šale podignuta i odneta konstrukcija na stadionu FK "Polet" Ljubić.

09:53 Čak 27 Šapčana povređeno tokom oluje, jedan kritično

Za vreme olujnog nevremena koje je sinoć zahvatilo Šabac bilo je povređenih koji su se zatekli na otvorenom, a 27 Šapčana se javilo lekarima Urgentnog prijema Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević".

U ovoj ustanovi su naveli da je 26 pacijenata pregledano zbog lakših povreda, dok je 1 pacijent sa teškim telesnim povredama transportovan na VMA u Beogradu.

09.33 Dva muškarca teško povređena u oluji u Sremskoj Mitrovici

Deset osoba je povređeno, od kojih dve osobe imaju teže povrede koje su zadobile tokom nevremena koje je juče poslepodne zahvatilo Sremsku Mitrovicu.

09:16 Superćelijska oluja gužvala i bacala krovove na susedne zgrade

Oluja Beograd, nevreme Foto: Društvene mreže

09:03 Veliki požar izbio u selu kod Čačka nakon superćelijske oluje

Veliki požar izbio je tokom noći u selu Prislonica kod Čačka kada se je vatra buknula u objektu u izgradnji.

- Plamen je bio ogroman i zastrašujući, čitavo nebo bilo je crveno. Sve se desilo nakon strahovitog nevremna i superćelijske oluje koja je nosila sve pred sobom. Vatrogasci su odmah došli na lice mesta i na svu sreću uspeli brzo da lokalizuju vatru, kaže za RINU Dragan iz Prislonice.

08:51 Vatrogasci imali 201 intervenciju zbog nevremena

MUP Srbije saopštio su zbog nevremena, praćenog jakim vetrom i kišom, koje je zahvatilo Srbiju, pripadnici MUP-a imali 201 intervenciju. Kako je navedeno u saopštenju, bilo je 20 požara, 140 intervencija na uklanjanju oborenih stabala, kao i 18 intervencija uklanjanje limenih krovova sa kolovoza.

08:44 U superćelijskoj oluji u Nišu povređeno 12 ljudi: Leteli krovovi sa zgrada, padalo drveće

Prema rečima lekara Hitne pomoći u Nišu u nevremenu su povređeni građani koji su se zatekli na javnim mestima kada je oluja počela da obara grane, limove i ostale stvari sa zgrada.

08:14 Milica traži momka koji joj je usred oluje pomogao 

Jednoj Milici iz Beograda, koja je tokom nevremena pukla guma na automobilu, našla se u velikom problemu. U trenutku kada se osećala očajno njoj su prišla dva momka i jedna devojka da joj pomognu.

"Jedan je odmah prišao i pomogao. u tom haosu nisam pitala za ime i kontakt, a baš bih volela da mu se zahvalim", napisala je ona u poruci koju je preko Instagrama poslala stranici Serbia live.

U Beogradu je na ulicama je svuda granje, oboreno drveće, srča, kao i otpad koji je vetar nosio. Vidljivi su oštećeni automobili usled pada drveća, mnogi su još pod njima.

Kako javlja RTS  u prestonici je drvo pokidalo strujne kablove.  Olujni vetra nosio je sve pred sobom, drveće, krovne konstrukcije... Povećan je broj kvarova na niskonaponskoj mreži u Beogradu, posebno na području Banovog brda, Žarkova i podavalskih naselja, kao i na teritoriji Obrenovca.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Sve ekipe Elektrodistribucije su na terenu kako bi kvarovi što pre bili sanirani.

U Zemunu, u Ulici Rada Končara kod broja 15, drvo je palo na strujne kablove i pokidalo ih. Gradski saobraćaj u ovoj ulici je preusmeren na Gornjogradku ulicu.

U Ulici Gospodara Vučića na Vračaru kako se javlja na društvenim mrežama voda se sliva niz ulicu. Pretpostavlja se da je negde pukla cev.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Nišlije tražile pomoć lekara

Hitna pomoć u Nišu imala je posla na terenu. Građani su sami dolazili zbog lakših telesnih povreda koje su zadobili ili na ulici dok je nevreme trajalo, ili kod kuće dok su pokušavali da se zaštite.

Pink javlja da je VSJ Novi Sad je angažovan na celoj teritoriji i to na uklanjanju palog stabla sa kiseoničke stanice u Kliničkom centru, a u Pančevu je oštećena i elektromreža usled pada stabala.

Kako je sinoć saopšteno iz MUP, spaseno je 15 osoba iz nevremena.

U Srbiji i danas, inače, promenljivo oblačno i svežije, ujutro, pre podne i sredinom dana ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, dok će na jugu i dalje biti vedro i veoma toplo.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje, uz obilnije pljuskove.

Kako je RHMZ upozorio na svom sajtu jutros u 6.45 sati, naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je zahvatilo Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadni Srbiju, kao i područje Šumadije, tokom jutra premeštaće se dalje na istok.

U upozorenju koje važi do 26. jula navodi se da danas očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu, 21. i 22. jula u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

- Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, 23. jula, početkom sledeće sedmice od 24. do 26. jula novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni - navodi RHMZ.

RHMZ upozorava i da nas sve do 22. jula uveče, dakle do subote uveče, očekuju vremenske nepogode.

- Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajnih olujnih udara vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanski udari vetra (> 28 m/s) - kažu u RHMZ i dodaju:

- Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

(Telegraf.rs)

Video: Oluja odnela deo krova na zgradi u Vojvode Stepe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    20. jul 2023 | 10:05

    Strašno vreme... Ako je sve ovo uradio vetar od 100 km/h (košava inače se kategoriše do 120 km/h ) pa šta ne daj Bože da nas udari vetar od preko 150 km/h... ili kako je u Hrvatskoj zabeležen udar vetar od 180 km/h ??? Ovakvih pojava će biti sve više i više zbog globalnog satiranja ove prelepe planete a cenu ćemo platiti debelo svi mi, ljudi!

  • Carica Sveta

    20. jul 2023 | 12:00

    Globalno zagrevanje je dovelo do ove vremenske kataklizme na Zapadnom Balkanu. I Srbiji. I više nema nazad. Zupčanik je jednostavno iskočio iz ležišta. Zato mora da se uspostavi novi pristup u načinu uzbunjivanja i prevencije u celom regionu. Kako bi se izbegle ljudske žrtve. Materijalne štete na objektima, u privrednim delatnostima i na poljoprivredi će jednostavno uvek biti. Možemo samo da se molimo Bogu da oluja bude što ređe. Ali ne možemo da ih ignorišemo. Dakle, imamo izazov sa vremenskim ekstremima, mogućim novim pandemijama, zloupotrebom AI i nuklearnim tenzijama. Sve drugo je ili rešivo ili ne predstavlja toliki stepen opasnosti po bezbednost i zdravlje ljudi i opstanak živog sveta. U svakom slučaju sam veoma, veoma zabrinuta. Naročito za mlade ljude i decu. Kakvu budućnost im kreiramo. Šta smo im ostavili i da li je bilo koja generacija uopšte spremna za toliku količinu izazova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA