Zoranova muzejska kuća: Čuva maramu u kojoj je upucana njegova baka tokom rata i krevet star 200 godina

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Gde god se okrenete nalazi se poneki muzejski eksponat, a svaki ima priču

Vinska sela sa specifičnim kamenim pivnicama oko Negotina, sve više otkrivaju turisti. Oni koji provedu ovde nekoliko dana, smeštaj kod porodice Milenović ne zaboravljaju zbog autentičnih starina koje su oko njih kao da su u nekom muzeju.

Baš tako je vlasnik vile nazvao jednu sobu koju sa zadovoljstvom pokazuje turistima. Nataša Vijorović prvi put je kod Mladenovića koji su joj predstavili sobu. U njoj su porodične starine i sve ono što je Zoranu ostavio otac kolekcionar i publicista. Više od 60 preslica i drugih upotrebn ih predmeta starih više od 100 godina oduševe svakog jer smeštaju daju posebnu draž.

- U ovoj kući najviše mi se dopala muzej soba u kojoj sam prvi put videla kako su naši stari živeli pre 100 godina. Divan starinski krevet, divna knjih iz 1800-ih godina, testije, tkanije... - navodi Nataša.

Gde god se okrenete nalazi se poneki muzejski eksponat, a svaki ima priču kao marama sa kojom je tokom Drugog svetskog rata upucana Zoranova baka, koja je čuvala ovce. Ili čuturica koja je bila deo filmskog rekvizita.

- Tu je zanimljiva i kolekcija starih bokala, krčaga, tu su baklije, bukle... Postoji jedna bakla koju je moj otac pozajmio ekipi filma "Timočka buna" - navodi vlasnik vile.

Zoran u muzej sobi sedi na porodičnom krevetu svoje majke starom preko 200 godina. Njegova supruga koja takođe sa mnogo ljubavi dekoriše sobe za smeštaj ima na zidovima nošnje još od svoje prabake.

- To su pravi unikati, jako je vredno. Jednu nošnju smo uramili u okvir prozora. Ostale sam ostavila da bi oni koji se baš razumeju u narodne nošnje mogli da dodirnu - navodi Emina Milenković.

Turisti su oduševljeni načinom na koji je ukrašena kuća, bez obzira na to da li dolaze iz Srbije ili inostranstva.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA