Marek (12) posvetio život pomaganju bolesnoj deci: Nakon gubitka sestre ne želi više nikom takvu tugu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Zasad mali Marek nema ideju šta bi bio kad poraste osim humanitarac

Mali Marek Ponjičan (12) z Bačkog Petrovca primer je svima da su deca ukras sveta. Ovaj dečak ponos je kako svoje majke, tako i celog komšiluka, jer već godinama unazad na svoj imendan, ali i Božić odlučuje da usreći druge mališane. Ove godine, Marek je poželeo da umesto torte uplati novac korisnicima fondacije Budi human, a jedina želja bila mu je da svakom bolesnom detetu stigne barem jedna poruka.

Kako priča njegova majka Milota Palenkaš za Telegraf.rs, ogromna empatija i želja da pomogne drugima kod Mareka javila se vrlo rano, a i sam dečak susreo se sa velikim gubitkom sa samo 7 godina, kada mu je preminula sestra.

- Moja ćerka je bila prevremeno rođena i nažalost nije došla kući. Kad je trebalo da je puste kući, izgubila je bitku. Nažalost, Marek je nije ni upoznao samo ju je video preko slika. Posle nekog vremena mi smo pričali o lečenju malog Boška Gugleta i Marek je tad došao na ideju da pravi kolače i prodaje da bi skupio novac za njega. Rekao je da ne želi da još neko oseti takvu bol kao on kada je izgubio sestru. Tada smo pravili akciju i kolače - priča nam njegova ponosna majka.

Nakon toga, dobra dela malenog Mareka samo su se ređala. Božićni praznici bili su rezervisani za osmeh druge dece, ali njegov, jer ga pomaganje drugima čini najsrećnijim.

- Za Božić mi je sam rekao da bi bilo lepo da napravimo akciju sa paketićima i obradujemo decu. Dve-tri godine smo pravili paketiće, više od 200 smo nosili u bolnicu i dom za nezbrinutu decu u Kamenici - pojašnjava Milota.

Kako dodaje majka malog Mareka, dečaka vrlo pogađa kada neko dete koje se svim silama borilo za budućnost nažalost izgubi šansu da živi, jer mu je rani gubitak sestre pokazao koliko je težak takav kamen na duši.

- On kaže da voli da pomaže jer zna kako je to izgubiti nekoga. I dalje mu je jako teško kad pročita u grupi Budi human da neko nije preživeo - objašnjava nam majka.

Iako nema često želje za sebe, za prošli imendan ipak je zatražio nešto nesvakidašnje. Umesto skupih igračaka i raskošnog slavlja Marek je zamolio da dobije - pisma.

- On je jedno vrlo skromno dete. Prošle godine za imendan smo mu objašnjavali da nekada nije bilo Fejsbuka, tada je rekao da bi voleo da dobije čestitke i pisma. Ja sam se onda angažovala i pisala po Fjesbuku da li bi neko bio ljubazan da mu pošalje pismo, on se više radovao tome nego poklonu - priča Milota.

Mali Marek Foto: Privatna arhiva

I za ovogodišnji imendan dečak je imao specijalnu želju, ali i jedan uslov.

- Sada mi je rekao da bi bilo bolje da novac od torte ide nekom za lečenje, a ako mu napravim tortu poželeće da sva deca ozdrave. To mi je bilo predivno, odmah sam podelila sa članovima Fejsbuka, pa ako neko želi da mu ispuni želju, da se pusti barem jedna poruka - objašnjava Marekova majka.

Čini se da je Milota svoj roditeljski zadatak već ispunila. Samo gledajući svog sina može da bude najponosnija majka na svetu, a kako tvrdi, najviše je usrećuje činjenica što je sama uspela tako da ga odgoji.

- Ja ne mogu da opišem koliko sam srećna i ponosna na njega. Samohreni sam roditelj i kada čujem da on želi da pomaže drugima ne mogu ni da opišem tu sreću ni radost što je toliko dobro dete - dodaje ona.

Zasad mali Marek nema ideju šta bi bio kad poraste osim humanitarac. Majci stalno spominje da je jedino što želi da pomaže drugima i pravi kolače. Iz želje da pruži bolju budućnost drugoj deci razvio je i kulinarske sposobnosti, pa sa samo 12 godina sprema preukusne kolače od kojih zastaje dah.

- I ove godine i prošle smo prodavali kolače koje on sam peče, ja mu samo pomažem da izvadi iz rerne. Prošle godine u roku od dva sata smo prodali sve i skupio je preko 50.000 dinara - potvrđuje majka.

Marek svoju tezgu otvara ispred kuće u Bačkom Petrovcu, te je komšijama vrlo poznat, pa mu svakodnevno pružaju podršku i ponose se njime.

(Telegraf.rs)

Video: Lepa Tamara sa 19 godina život posvećuje bolesnima i gladnima, ova priča ju je slomila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA