Vreme čitanja: oko 2 min.

Država nastavlja borbu protiv gojaznosti: Šta donosi nova kampanja, ministarka razbila kontroverzu o soli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored evidentnog estetskog, gojaznost je zdravstveni problem, ujedno preteći po privrednu aktivnost

  • 12
Ministarstvo zdravlja Privredna komora Srbije Teži ravnoteži Danica Grujičić Marko Čadež Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Gojaznost nije samo estetski problem, ocenili su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministarka zdravlja Danica Grujičić na današnjem potpisivanju sporazuma o saradnji. Reč je o petogodišnjem produženju prethodne saradnje, započete 2018. godine. Tada je spomenuto Ministarstvo donelo Nacionalni program za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih.

"Procene su da bi gojaznost mogla koštati društvo 4 triliona dolara. Manje košta da je preveniramo", kaže Čadež pozivajući se na svetske, ali i na evropske podatke.

Ukoliko stanovništvo utone u borbu sa ovim pošasti, neće biti te države koja će sistemski moći da joj "stane na crtu".

"Neće biti tog novca", objašnjava Čadež, domaćin današnje svečanosti.

Ministarstvo zdravlja Privredna komora Srbije Teži ravnoteži Danica Grujičić Marko Čadež Marko Čadež / Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministarka Grujičić istakla je zdravstveni aspekt.

"Ne da nije samo estetski problem, nego je zdravstveni. Gojazni mnogo češće obolevaju od dijabetesa, posebno tipa 2, od kardiovaskularnih bolesti. Ne moram da objašnjava koliko gojaznih, koji su nepokretni ili vezani za aparat, imaju daleko veći procenat komplikacija nego osobe normalne telesne mase", reči su kojima je započela obraćanje.

Prema njenom mišljenju, neophodno je da se od vrtića krene sa usvajanjem zdravih navika u ishrani i fizičke aktivnosti.

"To ne znači da oni moraju da budu na nekakvoj striktnoj dijeti, već da balansirano, baš kao što kampanja kaže - teže ravnoteži - i da unose određenu vrstu hrane, da izbegavaju preterano slatko, preterano masno", kaže dodajući da je bitno od malih nogu odvajati dva puta nedeljno po sat ili dva za fizičku aktivnost.

Ministarstvo zdravlja Privredna komora Srbije Teži ravnoteži Danica Grujičić Marko Čadež Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

To je, dodaje, suprotno današnjem iskustvu, koje pokazuje da su često roditelji ti koji deci opravdavaju izostajanje sa časova fizičkog.

Deklaracija proizvoda krupnim slovima

Najavila je i novine koje će nova petogodišnja saradnja "Teži ravnoteži" doneti.

"Ideja je da deklaracije koje stoje na proizvodima, bar onaj deo koji govori o sastavu i nutritivnoj vrednosti, bude ispisan malo većim slovima. To je nešto gde možemo da pomognemo. Sa druge strane "Čigota" na Zlatiboru ima veliko iskustvo u lečenju gojaznosti. Naše akcije trba da budu presudne u preventivi, ali mogu da objavim da je lokalna samouprava opštine Čajetina izdvojila novac za rekonstruisanje Čigote kao zdravstvene ustanove, koja će biti prvenstveno usmerena na lečenje gojazne dece", istakla je.

Dodaje i da, ponovo shodno nazivu kampanje, bitno imati na umu i mentalno zdravlje.

"Moramo naći ravnotežu i u toj duhovnoj sferi. To će biti jedna od akcija na kojima ćemo raditi", najavila je.

Nije crno-belo

U vezi sa postulatima pravilne ishrane prokomentarisala je i jedno uvreženo mišljenje.

Za razliku od poruka koje se često čuju, Grujičić je istakla benefite korišćenja soli.

"Često se čuje da ne treba uzimati mnogo slano, ali ja moram da napomenem da so možda može da bude opasna u nekim količinama za kardiovaskularni sistem, ali je neophodna za normalno funkcionisanje mozga."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišel

    12. jul 2023 | 13:25

    Država se boji gojaznih, a ne gladnih.Bolje nahraniti mnogobrojne gladne ljude koji žive na ivici siromaštva, a ovi debeloguzi neka probuše kašike i smanje porcije.U ovoj državi nešto debelo ne štima.

  • Hdd

    12. jul 2023 | 16:16

    Bolje da se ministarka pozabavi onkološkim institutom gde doktori pljačkaju pacijente kad im je najteže.

  • Margit

    12. jul 2023 | 15:25

    Posto neznam gde da napise i kaze, a neko procita iz ministarstva evo ovde. Ministarka u Soko Banju imate na Ozren ocnu bolnicu,fantasticna doktorku ali oprema za rad doktorke je strasno zastarela konkretno za merenje ocnog pritiska, opremite je makar donacijama jer doktorka je vredna, radna ali.... Objekti pored bolnice iz malo ulaganje moze se lepo renovirati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA