Dekan fakulteta o samo jednom brucošu na fizici: "To je tuga, ali..."

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva

Dekan Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivan Belča ocenio je povodom upisa samo jednog brucoša na katedri za Opštu fiziku, da mladi u Srbiji ne žele da budu nastavnici i da rade u školi.

Kako je rekao, razlog je taj što je ta profesija degradirana i sistemski uništavana godinama.

- Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva - rekao je Belča za današnji list Nova, a prenosi 021.

On smatra da država mora da podrži nastavničke smerove tako što će ih podići na viši nivo, ali da dok vlast i oni čija je uloga promena sistema ne shvate da je obrazovanje osnova društva, "neće nam biti bolje i nemamo čemu da se nadamo".

- Ljudima koji žele da rade u školama u manjim mestima u zemlji i u selima država mora da obezbedi stambeni prostor, uslove za rad i veće plate. Mora se vratiti dostojanstvo učiteljima i nastavnicima - kazao je Belča.

Ocenio je i da učenici u Srbiji upisuju fakultete koje mogu da iskoriste "kao odskočnu dasku za dalje, za bekstvo iz svoje zemlje".

Dekan Fizičkog fakulteta kazao je i da se nikada do sada nije dogodilo da na tom smeru bude jedan brucoš, ali da nije iznenađen slabim odzivom jer je to osma godina kako traje trend pada.

- Samo jedan brucoš na smeru je tuga. Na nastavničkim smerovima na svim fakultetima je loše interesovanje, ali je na fizici traumatično - kazao je Belča i naglasio da je situacija alarmantna i da buduće generacije ne smeju da ostanu bez nastavnika u školama.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u O.Š. "Vladislav Ribikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Persida

    4. jul 2023 | 22:45

    A zašto bi neko upisao fiziku na državnom kada lepo može da nađe posao preko....onda ode u Bosnu, kupi diplomu ili na privatnom završi bez muke i vrati se na mesto koje ga čeka. I ovo se dešava. Čudno mi je čuđenje po medijima. Do sada svi bili gluvi i slepi a sada progledali i vide problem. Dok osnovci ne dobiju osećaj da je škola nešto lepo i da bar prvi razred jedva čekaju, sa mrtve tačke se pomeriti nećemo.

  • sila

    5. jul 2023 | 07:31

    Za to su krivi nastavnici fizike,čast izuzecima koji su u malom broju. Bitno naučiti napamet formule i zadatke,bez da se deci približi na zanimljiv način fizika. Izdvajanje talentovanog pojedinca,bez da se i deci kojoj ne ide od ruke prirodna nauka približi i zanimljivo pojasni.

  • Sone

    4. jul 2023 | 20:46

    Ja sam podigao kredit i upisao dete na privatni fakultet jer ce po zavrsetku moci brze da nadje posao van zemlje. Ovde nema perspektive za mlade ako nisu clanovi partije ili ako im roditelji nisu bogati tajkuni. Znanje ovde neznaci nista. Zato ko bude poslednji neka ugasi svetlo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA