Dragić je sinoć upecao grdosiju i ostvario ribolovački san: Som težak 61kg i dugačak 220cm
Ušće Drine u Savu je raj za ribolovce, a naročito za najstrastvenije i najstrpljivije koji pecaju somove. "Brkajlije" na ovom mestu često grizu, a dosta je srećnika koji su se kući vratili sa grdosijama teškim nekoliko destina kilograma i dugim preko dva metra.
Sinoć, u smiraj dana, dok se sunce spuštalo sa horizonta i pun mesec pomaljao na nebu obasjavajući reku, Dragiću Blagojeviću iz Bogatića se posrećilo da iz dubine "udari" neman teška 61 kilogram i dugačka 220 centimetara.
Usidren u čamcu na istom mestu na sredini reke gde je pre dve godine izvadio soma teškog 56 kilograma, uporno je bacao štap i našalio sa kolegom Goranom Šobićem kada je izašao pun mesec.
- Ili ćemo se prazni vratiti kući ili će udariti somina kapitalac - glasno je pomislio nakon što su prethodno štap savila dva teža bucova.
A onda se štap sa varalicom i dve udice dobro zatresao i nešto ga je sa dubine oko 2 metra vuklo još dublje. Adrenalin je u trenutku skočio, ruke su zadrhtale, a dlanovi se znojili. Posle desetak minuta je shvatio da je "udario" težak som.
Uzbuđenje je raslo, a borba i nadmudrivanje sa lukavom i jakom ribom potrajalo je oko 40 minuta.
- Oprema mi je dobra, štap sa strunom 0,25mm i Šimano mašinicom, varalica sa 4 udice, ali u borbi sa somom važno je biti koncentrisan i strpljiv jer ulov može da se otkači ili zapetlja u dubini među panjevima, granjem, stablima i ko zna čime što je voda donela, pa sve pokida. Imao sam sreće i posle 40 minuta sam ga izvukao da bi mogao kukom da ga zakačim i sa Goranom utovarim u čamac - priča Dragić.
Pecaroši na obali su pomogli da se grdosija smesti u gepek automobila, a sa ulovom se uputio pravo kod tasta Rajka Novakovića poznatog privrednika koga svi poznaju po nadimku "Golubar".
- Njegov 72. rođendan je 7. jula, na Ivanjdan. Nedavno se našalio: 'Ajde zete upecaj jednog soma da ga ispečemo i pozovem familiju i prijatelje na ručak i proslavim rođendan'. Tako i bi, mada se nismo nadali kapitalcu na trpezi - kroz smeh priča Dragić.
Bez kože koju su odrali, glave i sala, u šnicle je isečeno oko 40 kilograma mesa da se počaste gosti, spremi u miloštu i malo sačuva u zamrzivaču.
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Deki
Svaka čast na ulovu ali oprez sa jelom. Taj som ima 30-40 godina i svašta je pojeo.
Podelite komentar
Dejan
Živi bili i proslavili rođendan u zdravlju sreći i veselju
Podelite komentar
Milos
Svaka čast i da se lepo proslavi rodjendan!
Podelite komentar