Karić o čika Đorđu, čuvaru Zejtinlika: Bio je živa legenda, veliki patriota, čuvar naše herojske istorije

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Ljudska gromada velikog srca, dobre duše i tihe naravi je zapravo heroj, kao i svi oni koje je ceo svoj život, dug 96 godina, čuvao i širio istinu o njihovom nadljudskom podvigu o kome i danas svet sa divljenjem govori", navodi Bogoljub Karić

Biznismen Bogoljub Karić oglasio se povodom smrti čuvara Zejtinlika, Đorđa Mihailovića.

"Sve nas je posebno rastužila vest da je u 96. godini umro naš heroj Đorđe Mihailović, čuvar 'Zejtinlika", srpskog vojničkog groblja u Solunu. Bio je živa legenda, veliki patriota, čuvar naše herojske istorije, bio sinonim jednog posebnog odnosa, poštovanja i ponosa na sve naše vojnike koji su na Solunskom frontu dali svoje živote za slobodu ne samo Srbije, nego i sveta od velikog zla. Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena", navodi Karić.

Ljudska gromada velikog srca, dobre duše i tihe naravi je zapravo heroj, kao i svi oni koje je ceo svoj život, dug 96 godina, čuvao i širio istinu o njihovom nadljudskom podvigu o kome i danas svet sa divljenjem govori.

"Bio je treća muška glava ove srpske porodice iz Crne Gore koja više od 100 godina zadužuje Srbiju i Srbe. Dočekivao je i ispraćao potomke stradalih srpskih ratnika na Solunskom frontu, na najvećoj srpskoj golgoti. Na žalost, nije imao muškog naslednika, jer za ovako zahtevnu misiju, ipak je potrebna muška snaga, zato njegova ćerka ne može da nastavi tradiciju porodice Mihailović", navodi on.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena, Ordenom Svetog Save prvog stepena.

"Veoma smo ponosni što je naš heroj Đorđe dobitnik Nagrade "Braća Karić" za očuvanje srpske tradicije. Nagradu mu je uručio Janićije Karić upravo na groblju Zejtinlik, gde počiva 8.000 srpskih vojnika poginulih u Velikom ratu.

"Dragi naš Đorđe, počivaj u miru i neka te u Carstvu nebeskom dočekaju svi hrabri junaci čije si grobove čuvao kao i tvoj otac i deda. Porodici Mihailović izražavamo iskreno saučešće, povodom smrti njihovog i našeg Đorđa, velikana u svojoj životnoj misiji i svom životnom delu.

"Otišao je u večnost, a vama ostavio u nasledstvo časno ime i delo koje ga čini herojem naše otadžbine. Ponosni smo što smo poznavali takvog velikana i što je bio jedan od laureata Nagrade "Braća Karić". Večnaja pamjat našem srpskom sinu Đorđu Mihailoviću, večni mir i neka mu Bog podari carstvo nebesko.

(Telegraf.rs)

Video: Nekoliko vekova biznisa: Evo čime su se bavili preci Bogoljuba Karića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3. jul 2023 | 21:41

    Svaka čast,lep gest . Ali da li je Bogoljub pomogao blizoj i široj familiji koja je izbegla 99-te godine i sve izgubila ? Nisam čuo i nije se pisalo da je bilo kojoj porodici pomogao,a toliko para ima da ne zna ni sam. Svaka čast i treba da ima još više ,ali pomozi ljudima kome je tvoja pomoć i te kako potrebna. Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA