Kada pacijenti imaju pravo na naknadu troškova puta: Epilog slučaja u Aleksincu

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Građani koji prema mestu boravka pripadaju OB Aleksinac na neke od pregleda moraju da putuju u KC Niš; za neurološke pacijente među njima to je, ističu, trošak i mučenje

Na adresu Telegrafa obratili su se neurološki pacijenti Opšte bolnice Aleksinac, navodeći da u toj ustanovi nemaju lekara specijalistu kod koga bi mogli da se pregledaju. Dodaju da nema ni transfuziologa, te da su npr. pacijenti koji su ranije doživeli moždani udar, prinuđeni da odlaze u Klinički centar Niš, gde ih upravo i upućuju aleksinački lekari.

Dodaju da nisu jedini u neovoljnom položaju, te da su u sličnoj situaciji i pacijenti iz Ražnja i Sokobanje, koji su još udaljeniji od KC Niš, a koji se takođe zbrinjavaju u OB Aleksinac. Aleksinčani su od Niša udaljeni oko 30 kilometara, stanovnici Ražnja 40, a Sokobanje 60.

Prvim povodom obratili smo se direktoru OB Aleksinac dr Goranu Vidiću, koji nam je prethodno kazao da je konkurs za neurologa stalno otvoren, ali da se za taj posao niko od lekara ne prijavljuje, te da je OB Aleksinac učinila sve što je do njih.

"Bolnica je imala jednog neurologa, otišao je u vojnu bolnicu prošle godine. Imamo stalno raspisan konkurs, niko se ne javlja. Transfuziolog je otišao u penziju, doktorka završava za par meseci specijalizaciju, očekujemo da se vrati. Nemamo ni neurohirurga, nemamo ni endokrinologa, nemamo ni infektologa...", rekao je u izjavi za Telegraf dodajući i da je snimanje magnetnom rezonancom za pacijente sa ovog područja takođe predviđeno u KC Niš.

Put do veće ustanove - trošak i maltretiranje

U vezi sa troškovima puta, koji izađu i na 4.500 dinara za dan, ovih pacijenata koji su zbog nedostatka lekara specijaliste prinuđeni da odlaze u veću zdravstvenu ustanovu, ujedno značajno udaljeniju, obratili smo se savetniku za zaštitu prava pacijenata iz Aleksinca Nikoli Jevtiću.

Opšta bolnica Aleksinac Printskrin: Google Street View

"To znači da svi šlogirani pacijenti i sa preležanim infarktom iz Aleksinca, Ražnja i Sokobanje moraju u Niš. To dođe 60 kilometra u jednom pravcu, 120 km za dan. To je i trošak i matretiranje. Taksi uzme 4.500 dinara da odveze, sačeka i doveze", rekli su nam pacijenti.

Tim povodom savetnik Jevtić kaže nam da pacijenti udaljeni 50 i više kilometara od mesta u kome primaju zdravstvenu zaštitu, a matična zdravstvena ustanova nije u mogućunosti da im je obezbedi, imaju pravo na naknadu putnih troškova.

Prema navedenom, uslov ispunjavaju pacijenti iz Sokobanje.

"Tako je. Na osnovu citiranog Zakona, zaključak je da stanovnici Sokobanje imaju prava na naknadu troškova prevoza, s  obzirom na to da je KC Niš od njih udaljen oko 60-ak kilometara", potvrdio je Jevtić za Telegraf.

Naknada troškova puta za pacijente na udaljenosti od 50 km

U odgovoru na naša pitanja najpre je istakao Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je u članu 103 propisano da se naknada troškova prevoza obezbeđuje osiguranom licu, kao i pratiocu osiguranog lica, u slučaju upućivanja kod davaoca zdravstvene usluge koji je udaljen najmanje 50 kilometara od mesta njegovog stanovanja, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Odatle proizilazi da je naknada troškova, kao što je napisano, predviđena i za pratioca pacijenta.

"Naknada troškova prevoza iz stava 1. ovog člana pripada osiguranom licu kada je od izabranog lekara, zdravstvene ustanove ili nadležnog stručno-medicinskog organa Republičkog fonda upućen ili pozvan u drugo mesto u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite ili radi ocene privremene sprečenosti za rad.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, detetu do navršenih 18 godina života i licu starijem od 18 godina života koje je teško duševno ili telesno ometeno u razvoju upućenim na lečenje i rehabilitaciju kod davaoca zdravstvene usluge, van mesta stanovanja i to najmanje dva puta nedeljno, kao i osiguranom licu upućenom na hemodijalizu i hemio i radio terapiju, pripada naknada troškova prevoza na osnovu mišljenja stručno-medicinskog organa", citirao je isti član zakona izdvajajući pojedinosti.

Sanitet, ambulantna kola hitna pomoć, Tiršova - Univerzitetska dečja klinika bolnica Foto: Milena Đorđević

U nastavku se pozvao i na član 104, navodeći da osigurano lice ima pravo na naknadu troškova prevoza prema najkraćoj relaciji u visini cene karte autobusa ili drugog razreda voza.

"Izuzetno od stava 1. ovog člana, uzimajući u obzir prirodu oboljenja ili povrede, naknada troškova prevoza pripada i za druga prevozna sredstva ako je takav prevoz neophodan.

Osigurano lice može u slučaju neophodne zdravstvene zaštite da koristi sanitet kao prevozno sredstvo, po nalogu stručno-medicinskog organa Republičkog fonda, a ako mu se i pored utvrđene neophodnosti ne može obezbediti sanitet, osigurano lice ima pravo na naknadu stvarnih troškova prevoza, najviše 10% od cene jednog litra benzina po kilometru", navodi da je moguće da zavisno od težine zdravstvenog stanja budu pokriveni i troškovi nekog drugog prevoza.

Savetnik Jevtić navodi da je članom 106, između ostalog predviđeno, da ako osigurano lice po drugim propisima ima pravo na besplatan prevoz, ne pripada mu naknada troškova prevoza, a ako ima pravo na prevoz sa popustom, pripada mu deo naknade troškova prevoza u visini razlike do pune cene prevoza.

"Članom 108 je između ostalog propisano da naknada troškova prevoza dospeva za isplatu danom završenog putovanja u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite."

Na strani pacijenata i Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava

U objašnjenju prava pacijenata dodaje i član 88 Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kojim je propisano na osnovu kojih se dokumenata ostvaruje naknada troška.

1) potvrda o potrebi putovanja overena datumom i pečatom zdravstvene ustanove i potpisom i faksimilom lekara;

2) prevozna karta ili dokaz o ceni prevoza (potvrda prevoznika ili cenovnik prevoznika).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u slučaju da potvrda o potrebi putovanja nije overena pečatom zdravstvene ustanove, potpisom i faksimilom lekara, dokazi za isplatu naknade troškova prevoza jesu:

1) potvrda o zakazivanju zdravstvene usluge i druga medicinska dokumentacija o pruženoj zdravstvenoj usluzi;

2) prevozna karta ili dokaz o ceni prevoza (potvrda prevoznika ili cenovnik prevoznika).

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga - Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 581

    23. jun 2023 | 13:50

    Pa mi iz Lazarevca za svaku glupost moramo da idemo u Bg prosek 60km,a zna se koliko Laz daje novca Bg mangupmia a mi osnovno nemamo, iz hitne ako ti daju sanitet ti si dobitnik lutrije, tako da je opšte stanje u zdravstvu katastrofa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA