"Primili su nas kao da smo porodica": Vatrogasci iz Ohaja oduševljeni Srbijom, komandir otkrio detalje

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 13

Komandir Nacionalne garde Ohaja posebno ističe fenomenalno gostoprimstvo naših ljudi

Vatrogasci iz Ohaja boravili su ovih dana u Srbiji, i tom prlikom je Nacionalna garda ove zemlje zajedno sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije ove nedelje održala dve pokazne vežbe u Novom Sadu i Ivanjici.

Njihova saradnja datira još iz 2019. godine, a podsetimo, pre samo dva meseca i ambasador Amerike u Srbiji Kristofer Hil uručio je donaciju našim vatrogascima u vrednosti od 150.000 dolara. 

Komandir Nacionalne garde Ohaja, Stiv Brejtfelder govorio je za Telegraf.rs i otkrio kako je zaparavo došlo do saradnje, koja datira iz 2019. godine.

- Profesionalni sam vatrogasac u Sinsenatiju, takođe sam i deo vazdušne nacionalne garde Ohaja, koja ima državno partnerstvo sa Srbijom. Baš zato što su znali da sam vatrogasac u ovom gradu, šef me je pitao da li sam zainteresovan da započnem saradnju sa srpskim Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i pomognem im oko njihovog vatrogasnog programa - kazao nam je komandir.

Velikodušna donacija koju je Amerika dala našim vatrogascima, kako Stiv kaže, sastoji se od zaštitne lične opreme koja dosta koristi vatrogascima kada uđu u vatru ili u požar u divljini. 

- Ova oprema došla je zaista na vreme, jer koliko sam čuo ulazite u doba suše, kada požari divljaju, pa će ova oprema zaštititi dobrovoljce kada krenu u gašenje požara i kada pomažu profesionalcima u gašenju istog.

Komandir Nacionalne garde Ohaja istakao je da smatra da je ova donacija od velike važnosti i za odnos Srbije i SAD. 

- Tokom posete ovde imali smo priliku da prisustvujemo dvema vežbama u kojima su učestvovali i profesionalni vatrogasi, pa smo imali priliku da vidimo kako sarađuju sa dobrovoljcima. I, zaista to čine vrlo dobro, a ova oprema će im samo dodatno pomoći da jačaju taj odnos, ali i u gašenju velikih požara - rekao nam je.

Brejtfelderu se, takođe, veoma dopalo u Srbiji, a posebno ističe fenomenalno gostoprimstvo naših ljudi.

- Hrana i kultura zaista su divni, ali i rakija, moram reći, bila je veoma dobra. Planiramo da se vratimo i nastavimo saradnju sa Sektorom za vanredne situacije.

Komandir se poslom vatrogasca bavi pune 33 godine, a zajedno sa prijateljima zainteresovao se za ovaj poziv.

- Susrećemo se sa puno izazova, a to je i deo posla koji najviše volim i svaki dan se susrećete sa nečim novim. Veoma je nagrađujuća karijera, vi se javni službenik, nalazite se ljudima u nevolji kada im je najpotrebnije - istakao je Stiv.

Za našu vatrogasnu službu ima samo reči hvale, oduševljen je njihovom profesionalnošću.

-  Prilikom dve vežbe koje sam pomenuo imao sam priliku da vidim njihov rad. Ono što je veoma lepo videti je to što se slažu i rade kao tim, a to je najvažnije za ovaj posao, a isto to možemo videti i kod nas u Ohaju.

Za kraj je poručio da sve osnovne vrednosti koje vatrogasac treba imati odlukuju i vatrogasce iz Srbije, ali i Ohaja. 

Za Telegraf.rs svoje iskustvo prilikom posete Srbiji podelili su i ostali pripadnici vatrogasne službe Ohaja.

- Svidela mi se istorija, naučio sam tako puno gledajući razne manastire i stare građevine, bilo je zaista veoma poučno - izjavio je Majkl Čejs vatrogasni kapetan i komandant prve operativne grupe.

Za Kristofera Visonga, šefa vatrogasne službe ovo  je bio prvi boravak u našoj zemlji.

- Prvi put sam ovde, svi su tako druželjubivi. Izlazio sam i probao lokalnu hranu, uvek ima mesa koje iznova stiže. Ovo je bilo novo iskustvo za mene i uživao sam - rekao nam je Kristofer.

Erik Rodi, šef vatrogasne instalacije istakao je da su ih svi srdačno primili kao da su porodica.

- Meni se svidela istorija i bratstvo koje ovde vlada u vatrogasnoj službi, dosta liči na ono u Americi. Veoma smo uživali i gostoprimstvo je bilo fantastično, primili su nas kao da smo porodica, 

(Telegraf.rs)

Video: Matea Milosavljević o seriji "Močvara"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zver

    23. jun 2023 | 22:40

    I opet bi nam sutra decu bombardovali bez problema...

  • Marko

    23. jun 2023 | 23:43

    Ko tebe kamenom ti njega hlebom. Rezultat Srba pet miliona…..

  • A. P

    24. jun 2023 | 08:17

    Pokazite im gasenje pozara, prilikom bombardovanja 1999 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA