Palo i do 70 mm nove kiše, naš meteorolog otkriva: Ovi predeli zemlje biće najugroženiji danas i sutra

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Veoma obilne padavine na već natopljeno tlo dovelo se do novih poplava

Noć iza nas bila je i više nego kritična po pitanju padavina. Širom Srbije bilo je vrlo obilne kiše koja je bila praćena pljuskovima.

Padavine su najjačeg intenziteta bile na jugoistoku Srbije, na Kopaoniku, u Rasinskom, Topličkom i Niškom okrugu, u centralnoj, zapadnoj i istočnoj Srbiji, a naročito u Šumadiji, Kolubarskom okrugu, Pomoravlju, Braničevskom okrugu i u oblasti Homolja.

U ovim predelima palo je u toku noći i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, a na području Rekovca preko 70 mm.

U ostalim predelima Srbije palo je od 10 do 30 ak mm kiše po kvadratnom metru, a severu Vojvodine ostalo je bez kapi kiše.

Veoma obilne paadavine na već natopljeno tlo dovelo se do poplava. Najkritičnija situiacija bila je kod manjih tokova i potoka, koji su za nekoliko sati narasli i za nekoliko metara i napravili veliku štetu, a naglo raste i nivo srednjih reka.

U 35 opština i gradova na snazi je vanredno stanje, a najkritičnija situacija je u slivu Južne, Zapadne i Velike Morave, Kolubare, Toplice, Peka, Mlave, Timoka, Belice i Jasenice. Kritično je vrlo bilo u Brusu, Tresteniku, Aleksandrovcu, Vladičanom Hanu, Jagodini, Rekovcu, Kosjeriću...

Kada je reč o Dunavi i Savi, nivo ovih reka ima srednji vodostaj i narednih dana neće beležiti značajnije promene, tako da nema opasnosti od kritičnih vrednosti i poplava.

Ovog jutra i prepodneva talas obilnih padavina iz južnih i centralnih predela Srnije i Pomoravlja premestio se na sever Srbije, pa ovog jutra najobilnijih padavina ima na području Beograda, istoka Srema, Banata i Podunavlja.

U Srbiji će i tokom petka biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se da padne dodatnih 10 do 20 mm kiše, a najobilnije padavine očekuju se na severoistoku i istoku Srbije, u Braničevskom okrugu i u Negotinskoj Krajini gde se očekuje i preko 50 mm kiše, pa se u ovim predelima očekuje najveća opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima.

Najmanje padavina i danas će biti na severu Vojvodine.

Padavine će se nastaviti i tokom subote, ali uz postepeno slabljenje padavina tokom dana, dok će na severu Srbije biti suvo, naročito na području Vojvodine.

Dakle, dobra vest je da su sve veće reke u svojim koritima. Nažalost, problem prave manji tokovi bujičnog karaktera, koji za nekoliko sati nabujaju za nekoliko metara, a isto tako i vrlo brzo se vrate u svoja korita.

U naredna 24 sata do 36 sati potencijalnih problema može biti na tokovima istočne i severoistočne Srbije, naročito u slivu Peka, Mlave i Timoka.

U pojedim predelima očekuje se opasnost od poplava i zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veliku količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Dobra vest je da se potpuna stabilizacija vremena očekuje u nedelju, pa nas od ponedeljka očekuje sunčano i pravo letnje vreme.

(Telegraf.rs)

Video: Borba sa bujicama u Srbiji: Snimak reke Makve koja je odnela most u Adranima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xy

    16. jun 2023 | 10:52

    Sta je bre ovo,srednja i severna Evropa bez oblacka a mi u ovom jadu i belaju,ubudjacemo se od kise,u jesenjim jaknama. Nista nsm dobro nije pa ni vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA