≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

11 predloga prosvetara za sprečavanje vršnjačkog nasilja: Većinu već usvojila radna grupa Ministarstva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ovih predloga je već usvojena još u decembru 2022. na Radnoj grupi formiranoj od strane Ministarstva prosvete

  • 1
Vršnjačko nasilje, škola, učenici, tuča Foto: Shutterstock

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila je saopštenje, u skladu sa zaključcima Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja održanog 30. maja, sa 9 predloga za koje apeluje da se što pre usvoje.

Većina ovih predloga je već usvojena još u decembru 2022. na Radnoj grupi formiranoj od strane Ministarstva prosvete, napomenuli su u USPRS.

Ovo su ti predlozi:

- Povećati broj zaposlenih stručnih saradnika (psihologa, pedagoga, defektologa, logopeda…) u školama u skladu sa brojem odeljenja u školi

- Formirati mobilne timove stručnjaka na nivou lokalne sredine, koji bi radili na prevenciji nasilja u svim školama koje pripadaju određenoj lokalnoj sredini (opština, grad...).

- Uvesti mesto socijalnog radnika, kao stručnog saradnika u svakoj školi koja ima više od 500 učenika

- Povećati nadoknadu za odeljenjsko starešinstvo na 15 %, a ukoliko to nije moguće omogućiti odeljenjskim starešinama da starešinstvo bude u četrdeseto - časovnoj radnoj nedelji priznato sa 3 časa neposrednog rada sa učenicima

- Zakonskim aktom definisati da se svaki oblik agresije prema zaposlenom u školi tretira kao napad na službeno lice

- Smanjiti maksimalan broj učenika u odeljenju sa sadašnjih 30 na 24 učenika.

- Izmeniti postojeće pravilnike i pojednostaviti proceduru vođenja vaspitno disciplinskih postupaka u školama. Pravilnikom predvideti mogućnost suspenzije učenika (udaljenja sa nastave), koji u školi svojim ponašanjem ugrožava prava drugih učenika na obrazovanje.

- Neophodno je da se odredi konsekvenca za roditelje (prekršajna i finansijska).

- Izmeniti Pravilnik o ocenjivanju, brisanjem člana 18. čime bi se zaposleni u školama rasteretili vođenja nepotrebne i duple administracije. Time bi se ostavio prostor za pojačan vaspitni rad kako nastavnika tako i stručnih saradnika.

- Trenutno povećati zaradu zaposlenim u školama kako bi se njihove fakultetske diplome vrednovale za koji procenat više od republičkog prosekaz, a trajno rešiti ovo pitanje uvođenjem platnih razreda

- Insistiramo na hitnom donošenju Pravilnika o finansiranju ustanova iz oblasti obrazovanja – pre početka školske 2023/24. godine

 
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA