MZŽS započelo uklanjanje istorijskog otpada sa lokaliteta HK "Viskoza"

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine započelo je proces uklanjanja istorijskog otpada na lokaciji nekadašnje fabrike "Viskoza" u Loznici

Kako je izmeštanje opasnog otpada složen tehnološki proces, a svi objekti su u ruiniranom stanju, u toku je raščišćavanje terena kako bi se obezbedio pristup mašinama i pumpama za skupljanje i transport otpada.

Treću godinu zaredom, Ministarstvo zaštite životne sredine uklanja istorijski otpad nastao uništavanjem, stečajem ili pogubnim privatizacijama fabrika posle petooktobarskih promena.

Fabrika "Viskoza", nekadašnji gigant, u kojoj je u 13 pogona bilo zaposleno 11.000 radnika, 2009. godine je otišla u stečaj. Procenjene količine otpada koji se još nalazi u "Viskozi", a koji se bar po jednom parametru klasifikuje kao opasan u skladu sa domaćim zakonskim aktima, iznose oko 2500 T. Evidentirano je i oko 2000 metara kubnih nakupljene vode koja je ispitana i karakterisana kao neopasna otpadna voda (shodno nakupljanju posle kišnog perioda).

U ovom kompleksu je zaostala velika količina kontaminiranog materijala: razne neorganske soli, kontaminirani sorbenti na bazi aktivnog uglja, produkti sagorevanja, rastvori soli i možda najopasniji ugljen-disulfid u obliku vodene emulzije u bazenima.

Ugljen-disulfid, koji će biti uklonjen iz "Viskoze" nekoliko industrija koristi kao sirovinu ili materijal za izradu proizvoda, kao što su rajon, celofan i ugljen-tetrahlorid, dok je njegov najveći korisnik industrija proizvodnje viskoznih vlakana. Po hemijskim karakteristikama, s obzirom da je odličan rastvarač, pri povećanoj koncentraciji hemikalija je koja je opasna po život jer deluje najviše na nervni sistem.

Konačan cilj jeste rešavanje višedecenijskog ekološkog problema Loznice.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA