Srbiju ne napuštaju najbolji i nema odliva mozgova: Najnovije istraživanje iznenadilo rezultatima

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Jelena Žarković iz FREN-a je istakla da podaci pokazuju da Srbija ima veći povratak visokoobrazovanih ljudi

To je rečeno u Beogradu na skupu "Ko odlazi iz Srbije a ko se vraća: cirkularne i povratne migracije", koji su organizovali Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) i Centar za evropske politike (CEP). Jelena Žarković iz FREN-a rekla je da u javnosti postoji pogrešna percepcija da Srbiju napuštaju najbolji. Prema njenim rečima, iz Srbije najviše odlaze oni sa srednjom i osnovnom školom, a među visokoobrazovanim registruju se cirkularne migracije (kratkoročne).

Žarković je istakla da podaci pokazuju da Srbija ima veći povratak visokoobrazovanih ljudi, tako da nema reči o odlivu mozgova. "Pri tome najveći broj onih koji napuštaju Srbiju ide u Nemačku i među njima dominiraju oni sa nižim obrazovanjem. Radnike u neku zemlju najviše privlače uslovi rada i perspektive za razvoj karijere", rekla je Žarković, a prenosi 021.rs.

Ona je rekla i da država mora bolje da prati i upravlja migracijama, da razmatra u kojim sektorima su potrebni radnici, kao i da sarađuje sa drugim državama. "Naši (ljudi) otišli su u EU, najviše u Nemačku, ali i Češku koju danas zovu 'mala Nemačka'", rekla je Žarković dodajući da u isto vreme u Srbiju stižu radnici iz azijskih zemalja. Ana Aleksić Mirić iz FREN-a ocenila je da su cirkularne migracije u Srbiji nedovoljno prepoznate.

Ona je rekla da se otvorenim pitanjima u vezi migracija bavi e-uprava, koja radi na "papirima" za odlazak ili povratak, dok na svim relevantnim informacijama u vezi sa povratkom radi nevladina organizacija Tačka povratka. Uroš Živković iz Tačke povratka rekao je da su izazovi poput pandemije i rata u Ukrajini promenili migrantske tokove.

Takođe je rekao da Srbija nema problem, da su migracije "normalne" i da su odluke o odlasku iz zemlje, kao i o povratku, kompleksne.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA