Borkinja, stručnjakinja, vojnikinja... Stručnjaci traže rodno osetljiv jezik i navode jak razlog za to

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Da li si radnica ili si direktor? Baš u tom pitanju zagovornici rodno osetljivog jezika ilustruju kako se doživaljava položaj žena u društvu

Boljem položaju žena i većoj ravnopravnosti trebalo bi da doprinese i Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji se primenjuje već dve godine. Između ostalog, podrazumeva upotrebu rodno senzitivnog jezika u institucijama i medijima. Baš to je izazvalo brojne polemike u javnosti – konzervativaca koji rodno senzitivan jezik smatraju nasiljem nad jezikom i feminističkih krugova, piše RTS.

Da li si radnica ili si direktor? Baš u tom pitanju zagovornici rodno osetljivog jezika ilustruju kako se doživljava položaj žena u društvu.

"Činjenica je da žene sada jesu u javnom prostoru i u prostoru rada, ne vidim zašto je problem, da ako smo od učitelja prešli na učiteljicu, u vreme kada je to bilo potrebno, sada ne možemo da pređemo sa doktora na doktorku", kaže Jelena Filipović sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Što je viša društvena pozicija, moć i uticaj, potvrđuju oni koji se problematikom bave, veći je otpor za upotrebu rodno osetljivog jezika i od muškaraca i od žena.

"Smatramo da svi društveni akteri imaju pravo i treba da učestvuju u raspravama, ali isto tako smatramo da niko ne treba da ima povlašćenu poziciju u tom dijalogu, i da taj dijalog mora da se ostvaruje uz puno poštovanje dostojanstva i integriteta svakog od učesnika uz izostavljanje svakog oblika govora mržnje i nipodaštavanja", rekla je Nataša Vučković iz Centra za demokratiju.

Neupitno je i da je pitanje jezika lingvističko pitanje. Ne može se, ipak, odreći jeziku i politički značaj. Kroz istoriju prelamale su se različite idelogije - od gospodine i gospođo, do drugarice i drugovi, pa nazad.

"Mi ne možemo dozvoliti da patrijarhalna kultura nas poklopi i kaže ne može, ne može se za ženu kazati, ne, može jer mi istovremeno kroz jezik menjamo patrijarhalnu kulturu", kaže Svenka Savić, profesorka emeritus.

"Imamo dobar alat, moramo sada da nađemo majstora koji će taj alat da koristi i da znaju da ga koriste", rekla je Jelena Pajvančić, profesorka u penziji.

Plan je da se održe tri debate o odredbi koja se odnosi na rodno osetljiv jezik. Jedna je iza radne grupe.

"Nema potrebe da to donosimo mi, mislim na predstavnike Vlade. Baš zbog toga želimo da pitamo struku, i želimo da donesemo najbolje moguće rešenje - koji je to minimum koji možemo da donesemo", navodi Nina Mitić iz Ministarstva za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog.

I podsećanje - žene su se teško izborile za prava, a jednom izgubljena prava više ne mogu da se vrate.

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnik je rec srpskog porekla

    19. maj 2023 | 11:19

    Pa ima i zenski gramaticki rod. Najjaci razlog sto setice jezika je da su uvedeni prirodni i gramaticki rod. Muska imena koja se zavrsavaju na a su po pravilu gramaticki zenskog roda. Ne vidim nijednog muskarca da se buni zbog tog pravila. To sto ne znate svoj jezik ne daje vam za pravo da pricate gluposti. Da ne mislite da ce biti vise zena na vodecim polozajima zbog toga? Uopste nije bitno da li je zena ili muskarac na celu firme dkle god radi posao. Uostalom ova prica je dosla dotle da se pita u APR u da li je ovo firma koju vodi zena ili sastavljena samo od zena? Zbog cega? Po meni, autogol po pitanju ravnopravnosti zena jer se predstavljaju kao specijalan slucaj, sto je cist paradoks same incijative.

  • PECA

    19. maj 2023 | 15:51

    A žena trener ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA