Pekarijada u Požegi: Takmičari se nadmetali u spremanju bureka, pice i hleba, ali i peciva i štrudle s makom

 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kroz nadmetanje u spremanju bureka, pice, hleba, štrudle i peciva, u Požegi je održano kvalifikaciono takmičenje za najboljeg pekara u Srbiji.

Pod krovom Poljoprivredne škole "Ljubo Mićić", okupili su se pekari iz ovog dela Srbije, a kroz svoje umeće i iskustvo takmičili su se u što slasnijem spremanju hrane. Učestvovalo oko 20 pekara, a ovogodišnje takmičenje okupilo je i pobednike od predhodnih godina.

Jedan od njih je i Miroslav Bojić, član žirija, a nekadašnji učenik ove škole, prvak Srbije iz 2016. godine, ali, takođe, i član reprezentacije koja je učestvovala na Evropskom prvenstvu u Lilu.

- Imam svojih pet maloprodajnih radnji i pekarski posao ne smatram napornim radom kao što je nekada bio, jer su nam danas dostupne moderne mašine - rekao je Bojić i istakao da pekarstvo nipošto nije ponizan posao, već ga je uporedio sa radom u labaratoriji.

Po rečima učesnika, mali broj mlađih ljudi želi da se bavi ovim poslom, iako je dobro plaćen i nudi brzo zaposlenje.

Za pekarsku platu u Srbiji kažu da je u nekim slučajevima veća čak i od inženjerske, ali ipak malo je onih koji se interesuju da rade i žive od rada u pekari.

Na ovogodišnjoj pekarijadi takmičari su se nadmetali u spremanju bureka, pice i hleba, ali i peciva i štrudle s makom.

Član organizacionog tima, Ljubomir Pavlović, objasnio je šta je najvažnije u različitim skulpturama od testa.

- Sve mora biti jestivo, ne mogu se koristiti neke žice ili farbe koje nisu u okviru prehrambenih boja - rekao je Pavlović.

Pored Požege, kvalifikaciona takmičenja održavaju se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

(Telegraf.rs/B.Ilić)

Video: Plenković: Zgroženi smo tragedijom u školi u Prečkom, učenici su zbrinuti u bolnicama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA