≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliki pomak u lečenju teških bolesti: Pacijentima će se izdavati i lekovi neregistrovani za njih a pomažu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je izjavila ministarka zdravlja na konferenciji za novinare

  • 1
Dete, bolnica Foto: Shutterstock

Pravilnik o lekovima je promenjen! Lekovi koji nisu registrovani za neku određenu bolest a dokazano pomažu u lečenju te bolesti sada će moći da se izdaju pacijentima bez ikakvih posledica po lekare, saopštila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

To su terapije za decu, maligne, autoimune bolesti i transplantaciju.

- Trideset godina se čekalo na izmenu jednog ovakvog Pravilnika o većoj dostupnosti lekova (tzv. OFF-label) koji danas predstavljamom zajedno sa RFZO-om i Udruženjima pacijenata. Ovo je veliki korak u srpskom zdravstvu koja će olakšati našim pacijentima. Imali ste situacije sa kojima se susretala i dok sam bila direktor IORSa, da lek koji je registorvan za jednu indikaciju niste migli da dajete za drugu iako je jako efikasan samo zato što nije bio na listi. Sada će moći, i naši pacijenti ako to lekar proceni neće više morati da privatno kupuju lekove bili oni jeftili ili skupi - kazala je prof. dr Danica Grujičić.

Prema njenim rečima, od sada će konzilijarnu odluku lekara da je određeni lek najbolja terapija za pacijenta u tom trenutku, potvrđivati etički odbor zdravstvene ustanove koja onda može da primeni lek bez bojazni od dodatnih troškova, jer će njihova primena ići na teret sredstava obavenog zdravstvenog osiguranja.

- To se odnosi na lečenje svih bolesti u dečjem uzrastu, svih malignih i retkih bolesti, kao i primarnih autoimunih bolesti. Ovim pokazujemo da država sluša i brine o našim građanima. Planiramo da vremenom ukinemo i odluku etičkog odbora ustanove, kao bismo proceduru pojednostavili i kako bi za upotrebu ovih lekova bila dovoljna odluka kozilijuma lekara. Cilj mi je da srpsko zdravstvo bude kvalitetno i dostupno bez opterećivanja nepotrebnom administracijom i čekanjem. Za to je potrebno vreme ali bitno je da svaki dan pomeramo granice - kazala je ministarka.

Prof .dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Repuličkog fonda za zdravstveno osiguranje, kazala je da je RFZO prvi put omogućio pravo osiguranim licima da se leče uz tzv. off-label primenu lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Na osnovu najčešćih zahteva struke u prethodnom periodu, predviđeno je da se na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pod propisanim uslovima, može obezbediti off-label terapija za transplantaciju, za lečenje dece, za maligne bolesti i za primarne autoimune bolesti. Pravilnikom je predviđeno da off-label terapiju za decu, maligna i autoimuna oboljenja odobrava komisija RFZO za off-label koju će činiti lekari, a za transplantaciju sama dravstvena ustanova bez komisije RFZO. Za maligna i autoimuna oboljenja mogu se na teret RFZO odobravati samo generički lekovi, tj. oni kojima je isteklo patentno pravo, dok se kod lečenja dece i transplaniranih pacijenata mogu koristiti i inovativni lekovi - kaže Radojević Škodrić.

Na naše pitanje kada će biti prekinuta praksa da se sakuplja novac za decu da bi se poslala na terapije koje nisu ispitane prof. dr Danica Grujičić je kazala da država ne može da plati eksperimentalne terapije.

- Pre svega, ovo će pomoći velikom broju pacijenata a uvek ćemo imati broj pacijenata koji imaju retke bolesti i uvek ćemo ih slati u inostranstvo.  Pokušaćemo po rebalansu budžeta da deo novca prosledimo Fondu. Sad imamo jedno dete koje boluje od retke bolesti, ono će ići preko Fonda na lečenje. Sa fondom imamo odličnu saradnju i nema potrebe da se mešamo u njihov deo posla - kazala je ministarka.

Dodala je da država ne može da plati eksperimentalne terapije.

- Mi možemo da pošaljemo decu preko i da pomognemo ali ima dosta ljudi sa retkim bolestima i uvek će biti neko ko je nezadovoljan lečenjem u Srbiji.

Direktorka RFZO Sanja Škodrić kazala je da postoje referentni centri u kojima će se uvek lečiti pacijenti ne samo iz Srbije, već i iz drugih zemalja.

- To je iz razloga što oni imaju iskustvo koje mi nemamo i za to služe - istakla je ona.

Ministarka Grujičić je iznela i jednu lepu a vest a to je da je pacijent koji je poslednji dobio jetru na VMA, pušten kući.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA