Deset kasapina odbilo je posao kad je videlo grdosiju: Vepar Šareni dostigao neverovatnih 512 kilograma

 
Čitanje: oko 2 min.
  • 9

Devetočlana porodica Pavlović iz čačanskog sela Prijevor, zalihe mesa i masti privela je kraju, pa su zbog toga iako nije vreme svinjokolja, bili prinuđeni da iz obora izvedu tovljenika teškog pola tone. A da bi se ovaj kolos savladao u pomoć su pritekle komšije i prijatelji, ali su kasapi uglavnom odbijali ovaj posao. Vepar Šareni spletom neobičnih okolnosti nekoliko puta do sada izbegao je sudbinu većine tovnih svinja i zahvaljuljući domaćoj kvalitetnoj ishrani dostigao je težinu od neverovatnih 512 kilograma.

- On je star tri godine, za nekoliko dana biće i četvrta. Za to vreme prostao je prva klasa u selu jer smo ga hranili samo najboljom domaćom hranom koju smo solili i onda nema sumnje da će meso biti kao piletina - kazao je za RINU domaćin Mališa Pavlović.

A da bi se meso uredilo i istopila slanina i pre svega savladala ovolika grdosija, potrebna je vešta ruka dobrog kasapina koga nije bilo lako pronaći.

- Dolazilo je njih preko 10 majstora da se uhvate u koštac sa ovolikim čudom. Kada su videli svi su rekli mi ovo ne možemno da prihvatimo. Samo jednog spremnog sam našao u Čačku koji je stao na crtu i ispostavilo da sam izaobrao najboljeg, dodaje Mališa.

Da bi se od tolike grdosije napravilo kvalitetno i zdravo meso, potrebno je najmanje osam sati rada, zbog čega su u pomoć morale da priteknu i komšije sa jasnim zadacima.

- Počinjemo redom, prvo se skidaju ledjne pršute, koje će biti dugačke skoro dva metra, zatim plećke, butke i šnicle. Ovde će da bude preko 200 kilograma čistog mesa. Ali za topljenje masti i i čvaraka biće potrebno posebno stpljenje, mora polako da se meša, ali konstantno na tihoj vatri da ne zagori. Masti će ostati preko 120 kilograma dok će čvaraka biti oko 30 kilograma - kazao je kasapin Predrag Bojović.

Poruka sa ovog neobičnog skupa je da je najbolje kada se ima svoje, ko nema neka ide u prodavnicu, a devetočlana porodica Pavlović biće podmirena mesom i čvarcima u narednih godinu dana.

(Telegraf.rs)

Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA