≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrtnost od raka dojke u Zlatiborskom okrugu niža za 10%: One su tome doprinele borbom koja traje 21 godinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biljana i druge članice "Jefimije" već 21 godinu organizuju akciju "Cvet koji život znači", od koje su sakupljena sredtsva namenjena Fondu Savetovališta

  • 1

Na području Zlatiborskog okruga, smrtnost žena obolelih od raka dojke, je niža za skoro deset odsto, u odnosu na prosek u Srbiji. Tome su svojim radom doprinele članice Savetovališta za žene obolele od raka dojke "Jefimija" iz Užica, koje postoji više od dve decenije, piše Zoomue.

Do pre 11 godina, Užičanka Biljana Terzić je, kako kaže živela, a sada uživa u životu. Nakon bolesti veoma joj je bila važna podrška Savetovališta "Jefimija".

- U Udruženju ste među istima. Ne može ni doktor da razume kroz šta vi prolazite. Tu možete da osetite kako se te žene opsećaju, ali i da iskažete svoja prava osećanja, i tugu i bol i smeh, jer kući morate da glumite i da vi budete jaki i da pružate podršku porodici. U Udruženju se prospete i nađete utoćište i pravu vrstu podrške - kaže Biljana.

Biljana i druge članice "Jefimije" već 21 godinu organizuju akciju "Cvet koji život znači", od koje su sakupljena sredtsva namenjena Fondu Savetovališta.

- Preko ove akcije mi smo jako vidljive. I to je uticalo na povećanje sveti javnosti u Užicu, ali u celom okrugu. To pokazuje efikasnost našeg rada i celog zdravstvenog sistema. Znači, to nije bauk i rak je izlečiv i da možete da živite mnogo bolje posle dijagnoze i da promenite kvalitet vašeg života - kaže predsednica Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke “Jefimija”.

Statistika pokazuje da raste broj žena obolelih od karcinoma dojke, ali i da rano otkrivanje ove bolesti, daje velike šanse za izlečenje. Jefimija sa stručnim timom pomaže u tome svim ženama.

- Vidite da su te žene dobre, vesele, pune života i radsoti. Nama je to cilj i to "Jefimija" kao udruženje pruža ženama. Prvo, nadu da mogu da se izleče od ove bolesti, a drugo da promene ono što su loše radile i zbog čega su se razbolele - poručuje dr Maja Gulan, hirurg onkolog Opšte bolnice Užice.

Poslednji podaci Instituta "Batut" iz 2020.godine, pokazjuju da je registrovano 4.368 novoobolelih, a da je više od 1.700 žena umrlo od raka dojke.

(Telegraf.rs)

Video: Jovanović: Mamografija je "zlatni standard" za dijagnostiku raka dojke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA