Deca u Srbiji, mlađa od 10 godina, zovu broj telefona Hitne pomoći: Doktor upozorava odakle sve kreće

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Najčešće su zvali adolescenti, ali ta granica se spušta nešto niže. Interveniše se na javnim mestima, zbog akutne alkoholisanosti", objašnjava Krulj

Portparol Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu dr Zoran Krulj kaže da poslednjih meseci deca češće zovu Hitnu pomoć, sa različitim problemima, navodi 021.rs.

- Generalno, dečija populacija najčešće poziva Hitnu pomoć iz radoznalosti. Međutim, u poslednjih šest meseci povećana je frekvencija poziva ove populacije. Mi imamo porast ukupnog broja poziva i među njima se beleži povećan broj poziva od strane dece, i to uzrasta od 11 do 17 godina - navodi Krulj.

Kako kaže, inicijalno je bilo reč najčešće o pozivima tokom vikenda, petkom i subotom.

- Najčešće su zvali adolescenti, ali ta granica se spušta nešto niže. Interveniše se na javnim mestima, zbog akutne alkoholisanosti i često tim povodom dobijamo i policijske propratne pozive - objašnjava Krulj.

Kako navodi, u poslednjih mesec dana primećena je pojava sve više poziva populacije ispod deset godina, gde deca zovu da postavljaju pitanja ili pričaju o svojim problemima.

"Prilično emotivno nabijeni pozivi"

- Očigledno da postoje problemi u komunikaciji, koje ne mogu da reše sa roditeljima, pedagozima i nastavnicima. Mislim da su im potrebna treća lica kojima bi izneli svoje probleme. To su pozivi koji su emotivno poprilično nabijeni. Deca pozivaju ili vrlo agresivno ili vrlo tiho, skrivajući se. Mi moramo da prepoznamo tu vrstu poziva, jer jedno dete može opravdano da zove, u slučaju nasilja u porodici, a imali smo situaciju i gde dete poziva u slučaju opasnog akcidentalnog stanja - kaže dr Krulj.

Dodaje da je ranije bilo više lažnih poziva od strane dece, a da je danas više poziva iz radoznalosti ili sa pitanjima na koja im je neophodan odgovor.

- Deci treba u datom trenutku dati traženu informaciju bez iznuđenih pitanja i bez ishitrenih odgovora i naredbodavnog stava. Upravo je to i cilj uvođenja besplatne linije za decu i roditelje -  zaključuje Krulj.

Besplatna telefonska linija

Podsetimo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad pokrenuo je besplatnu telefonsku liniju za pomoć deci i roditeljima. U slučaju potrebe, sagovornici će biti upućivani na psihološko savetovalište ili dečije psihijatre.

Broj telefona na koji roditelji i deca mogu da zovu od 12 do 18h, ili u hitnim slučajevima i van tog vremena, je 0800/11 11 27.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA