Društvo doživelo neku vrstu infarkta nakon masovnih ubistava: Kako život da pobedi najtragičnije zločine?

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Treći je dan žalosti u Srbiji zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i u masovnim ubistvima u selima u okolini Smedereva i Mladenovca

Da je važno poslati poruku deci da život pobeđuju zločine izjavila je neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović povodom masovnog ubistva koje se dogodilo 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar". Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić smatra da porodice stradalih posle ovakvih tragedija moraju da pronađu smisao i poručio im da nisu sami. Sociolog Dalibor Petrović kaže da je društvo doživelo vrstu "infarkta"- šoka posle tragedija, kao i da je otvoreni razgovor najvažniji.

Slavica Đukić Dejanović izjavila je za RTS da je roditelji treba da pripreme decu za povratak u OŠ "Vladislav Ribnikar", ali i da ih osluškuju. "Važno je deci poslati poruku da život uvek pobeđuje najtragičnije i najveće zločine", kaže Đukić Dejanovićeva.

"Važno je pronaći smisao"

Igor Jurić na ličnoj tragediji objašnjava da porodice stradalih treba da nauče da se živi sa gubitkom, ali smatra da je vreme najveći neprijatelj.

- Vreme vam pokazuje kako žive vršnjaci vašeg deteta i šta propuštaš. Važno je da nađeš smisao. Svaki život bez obzira na tragediju i muku koja te snađe, ima smisao. Svako to podnosi na svoj način - navodi Jurić, ističući da je važno da im kao društvo budemo podrška.

Naglašava da je važno da porodice imaju stručnu podršku, koja može mnogo da pomogne, te da treba da je i prihvate.

"Roditelji najodgovorniji"

Osnivač Mense u Srbiji i saradnik Unicef-a Ranko Rajović izjavio je da kod dece nema mnogo empatije.

- Mozak naše dece je pod pritiskom, drugačiji je. Problematičan je protok informacije. Deca imaju manje empatije zbog izloženosti agresivnom sadržaju na internetu - kaže Rajović.

Ističe da su roditelji najodgovorniji za ponašanje deteta, pa potom i škole, okolina, vršnjaci...

"Šok za društvo"

Dalibor Petrović izjavio je da masovna ubistva koja su se desila u Srbiji predstavljaju šok, jednu vrstu "infarkta" za društvo, kao i da treba da sagledamo uzroke, ali i da "hladne glave" pričamo o tim slučajevima.

- Umesto da odgovaramo represijom, agresijom i jakim zabranama, bolje je da pričamo o tome kako da reagujemo. Žrtve smo situacije da verujemo da je sve oko nas mračno i loše - navodi Petrović, ističiću da je dobro što je ministar podneo ostavku kao moralan čin, zbog kojeg se društvu vraća poverenje u institucije.

Đukić Dejanovićeva smatra da u ovom trenutku društvo očekuje pravdu - revolt prema krivcu ili traži krivca.

- Multifaktorski pristup u ovakvim situacijama je jedino realan. Naciji treba država da učini veliku uslugu i da im kaže "niste sami, imamo institucije" - priča Đukić Dejanovićeva.

Ističe da bi svaka lokalna samouprava trebalo i kao prevenciju, da okupi psihologe i psihijatre kako bi pomogla porodicama, da bismo sprečili posledice po mentalno zdravlje.

"Empatija mladih se ne vidi u medijima"

Jurić ističe da će se sve porodice susresti sa pitanjima "zašto baš mi, zašto baš naše dete" i "da li su i gde pogrešili".

- Često vam govore - sudbina, ali na neke stvari se mogu uticati. To su razgovori sa decom i identifikacija anomalija u društvu. Porodicama stradalih poručujem da nisu sami - ukazuje Jurić.

Smatra da se svako dete koje je razgovaralo sa roditeljima posle tragedije, nije pisalo zlonamerne poruke preko društvenih mrežama.

Sociolog Petrović pak kaže da smo "taoci medijskih narativa - da smo loši i da je sve oko nas loše".

- Akcenat se sada stavlja na dete koje je preko društvenih mreža podržalo zločin. Pozitivni slučajevi, poput empatije mladih sa žrtvama, se ne vide. Onda se to prihvata kao realnost - kaže Petrović.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA