Izjava Simeunovića o zločinu na Vračaru i autizmu izazvala gnev: Usledile žestoke reakcije, pa njegov odgovor

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 65

U televizijskom gostovanju, profesor Dragan Simeunović komentarisao je pucnjavu u OŠ "Vladislav Ribnikar"

U televizijskom gostovanju profesor Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu komentarisao je prvi od dva slučaja masovnih ubistava, koja su u proteklim danima duboko uznemirila građane Srbije. Tom prilikom je, navodeći ocenu psihijatra, doveo u vezu Aspergerov sindrom i zločin u kom je prethodnog dana ubijeno osmoro dece i jedna odrasla osoba, sa ukupno sedam ranjenih.

"U prilog tome ja ću reći da jedan od naših najuglednijih dečijih psihijatara prof. Dejan Budimirović koji je u Americi na "Džon Hopkinsu", jutros poslao svoje nezvanično mišljenje gde kaže da zbog socijalne ispražnjenosti i zbog toga što imamo odsustvo empatije i odnos prema polu u tim pubertetom uzdrmanim godinama, možda ukazuje na jednu vrstu mentalnog poremećaja, koji se kod nas drugačije doživljava. To je Asperger, jedna vrsta autizma, koja se javlja u tim godinama. Ona postoji kod jednog broja terorista, nasilnika dakle. Kod jednog malog broja se takođe javlja spremnost na zločin uz potpuno odustvo emocija. I ta hladnokrvnost ukazuje na to, ali naravno o tome će sigurno posle jednog dužeg posmatranja krajnu reč dati psihijatri. Mi imamo vrsne psihijatre, oni treba da daju svoje mišljenje. Ako pođemo od toga da ne znamo da li je dete mentalno zdravo ili nije, treba da pođemo od sledećih činjenica. Mi smo jedna vrlo nasiljna bića, ljudski rod...", deo je izjave iz gostovanja Simeunovića.

Upravo taj deo televizijskog nastupa deljen je društvenim mrežama i negativno ocenjen u delu javnosti. Ujedno, bio je povod za reakciju Udruženja "Autizam pravo na život".

Oni su uputili zahtev da se javni servis ogradi od izgovorenih reči. Sada, kaže predsednik udruženja Dario Rosi u razgovoru za Telegraf.rs, čekaju odgovor koji još uvek nije stigao, posle čega će, kažu, videtii šta dalje. Drago im je, napominje, da su se ugledni stručnjaci oglasili tim povodom.

"Reagovali smo zato što su osobe sa autizmom duboko marginalizovane u ovom društvu. Razlozi za to su mnogi, naše društvo se nije snašlo u bavljenju autizmom. Mi kao udruženje pokušavamo da pokrenemo neku inicijativu, da probudimo svest društva o problemima osoba sa autizmom i da nekako povećamo solidarnost, da ih uključimo, kao što garantuju Ustav Srbije, mnogi zakoni, Povelja o pravima osoba sa invaliditetom, koju smo potpisali, a koja se ne primenjuje. Suština je da osobe sa autizmom ravnopravno učestvuju u životu, a to nažalost nije slučaj i pored našeg truda.

Posebno je bitan taj obrazovni sistem. Pokušavamo kroz inkluziju da uvedemo tu decu, izvučemo sve njihove potencijale i napravimo ih korisnim članovima društva, a onda se pojavi jedna osoba bez kompentecija po pitanju autizma", reaguje navodeći uz osporavanje da se Aspergerov sindrom razvija u pubertetu.

Kako kaže, svi poremećaji iz spektra autizma dobijaju se u detinjstvu.

"Profesor poentira s tim da postoji sklonost tih osoba ka nasilju da su mnogi teroristi imali takve porive. On to naziva mentalnom bolešću, a autizam nije mentalna bolest, nego poremećaj itd", nastavlja kritiku.

Dodaje da je ovaj nastup izazvao i nespokoj među roditeljima autistične dece.

"Nama kao udruženju se obraćaju roditelji koji se plaše za svoju decu, koja su u inkluziji u redovnoj školi, plaše se da ih pošalju na nastavu, kako ne bi bili obeleženi, kako neko na njih ne bi upirao prstom ili kako bi ih neki već nazvali ubicama ili pokušali da im naude na neki drugi način. Oni su ionako u teškoj poziciji, a sad im je ta pozicija drastično promenjena", navodi.

Dragan Simeunović Dragan Simeunović / Foto: Amir Hamzagic/ATA Images

Ovim povodom obratili smo se i profesoru Simeunoviću, koji izražava žaljenje zbog načina na koji je shvaćen.

"Žao mi je zbog pogrešne interpretacije jer nisam imao nameru da povređujem roditelje niti sve autistične. Kao jedan od mogućih uzroka za počinjeni delikt naveo sam između ostalog i mišljenje istaknutog stručnjaka iz te oblasti koja se ne odnosi na sve autistične osobe, već samo na jedan redak podtip. Naveo sam i njegovo ime. On je ugledni profesor čuvenog univerziteta, jedan od najboljih dečijih psihijatara u SAD, koji se bavi autizmom i koji je povodom ovog slučaja izneo to mišljenje kao jednu mogućnost. Ako je neko od roditelja autistične dece time povređen ili uplašen za svoju decu, ja im se izvinjavam. Oduvek sam iskazivao savoje saosećanje za autistične i njihove roditelje i u više navrata dao svoj skromni doprinos, a članovi moje najuže porodice su godinama profesionalno i veoma požrtvovano pomagali autističnim osobama", rekao je i izjavi za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    7. maj 2023 | 07:38

    Razapinjete čoveka što je citirao tuđe mišljenje, i to mišljenje jednog od najboljih stručnjaka u toj oblasti...stvarno smo kao društvo zreli za jedan totalni reset…

  • Праведник

    7. maj 2023 | 07:47

    Права, хоћемо права. Иначе у Данској су скапирали да инклузија не делује и опет ће одвајати школовање (1) деце заостале у развоју од школовања (2) деце која не заостају. По студији су скапирали да (1) поприлично успоравају и коче (2). Како ми каснимо минимум 50 година за развијеним земљама, код нас је инклузија хит а све што је потребно (1) јесте љубав и прихватање њихових родитеља какво дете имају, и прекидање ложења наших специјалиста и зарађивање огромних свота новца на потпиривању наде родитеља да се ту негде ипак крије Алберт Ајнштајн....

  • Kroz

    7. maj 2023 | 07:36

    Inkluzinu niste uradili ništa dobro, samo ste običnu decu izložili trumama i lošijem obrazovanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA