≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže olujna košava: U ovom delu Srbije biće najjači udari vetra od 70 do 100 km/h

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog jake i olujne košave, za danas se preporučuje oprez na otvorenom, naročito u parkovima i šumskim kompleksima, a oprez će biti neophodan i u saobraćaju

  • 0
Grmljavina Foto: Shutterstock

Ovog jutra u Srbiji je znatno toplije u odnosu na prethodna jutra i to zbog izraženog jugoistočnog strujanja i prilica tople vazdušne mase sa Mediterana. Današnji dan doneće Srbiji i košavu veoma jakog intenziteta, povremeno i saolujnim udarima.

U ponedeljak ujutro u celoj Srbiji bilo je vedro i vrlo sveže, jer je vedra noć bila idelana za veće izračivanje, odno hlađanje vazduha u atmosferu.

Minimalna temperatura kretala se od 4 do 10°C, na Kopaoniku je izmeren 1°C, a još hladnije je bilo tokom vikenda i ranijih dana, kada je u jutarnjim časovima u mnogim predelima Srbije bilo i mraza, uz minimalne temperature ispod 0°C.

Inače, za razliku od hladnog jutra, tokom dana je bilo sunčano i toplo, uz temperature i do 25°C.

Ovog jutra temperature u Srbiji kreću se od 8 do 16°C, a najtoplije je u košavskom području i to zbog pojačanog istočnog i jugoistočnog vetra, dok je najsvežije u koltinama na jugu i istoku Srbije, pa je tako u Požegi 7°C. Zlatibor meri 10°C, Sjenica 8°C, a Kopaonik je najhladniji sa 5°C.

U Beogradu je ovog jutra 14°C.

Inače, pored toga što će u Srbiji danas biti toplo, očekuje se i veoma vetrovito.

Srbija će se danas nalaziti između ciklona i polja niskog vazdušnog pritiska sa juga Italije i Jonskog mora i anticiklona i visokog polja pritiska sa istoka Evrope. Iz tog razloga nad Srbijom će biti izražen gradijent, odnosno razlika vazdušnog pritiska, pa će zbog toga biti vetrovito.

U većem delu Srbije danas će duvati umeren do jak istočni i jugoistočni vetar.

U košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Vojvodina, Braničevski okrug, Beograd) vetar će imati olujne udare preko 70 km/h, a na jugu Banata i do 100 km/h.

Zbog jake i olujne košave, za danas se preporučuje oprez na otvorenom, naročito u parkovima i šumskim kompleksima, a oprez će biti neophodan i u saobraćaju.

Za raziliku od jučerašnjeg sunčanog dana, današni dan biće uz znatno više oblačnosti, dok se kiša i pljuskovi sa gemljavinom očekuju na severu i na zapadu Vojvodine, na zapadu, jugozapadu i jugu Srbije, a pred kraj dana i tokom noći i ponegde u delovima centralne Srbije. Na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije danas će biti suvo, uz pretežno sunčano ill umereno oblačno vreme.

I danas će biti relativno toplo. Maksimalna temperatura kretaće se od 18°C na jugozapadu do 24°C na severoistoku Srbije, u Beogradu do 22°C.

Inače, prosek maksimalne temperature za sam početka maja je od 19 do 23°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA