Amerikanac se prekrstio i eksirao rakiju usred Beograda: Ovako smo slavnom tiktokeru pomogli da se balkanizuje

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 11

Džastis je već dobro poznat po tome što voli balkanske običaje, a mi smo mu pomogli da svoj cilj upotpuni

Nakon 25 sati putovanja, američki influenser Džastis Rid stigao je u Srbiju, koja je bila jedna od zemalja za posetu na njegovoj listi želja i ovde će provesti ukupno dve nedelje. Iako ga hiljade kilometara dele od naše zemlje, ovaj mladi tiktoker uživa u balkanskim običajima, a cilj mu je, kako kaže, da se 100% "balkanizuje".

Tim povodom, ekipa portala Telegraf.rs odvela ga je u Skadarliju, u restoran "Dva jelena" kako bi ga detaljnije upoznala sa srpskim običajima, hranom, muzikom i pićem. Na samom početku Džastis nam je rekao da je veoma srećan što je u Srbiji, kao i da su mu se najviše svideli ljudi i fanovi koji ga prepoznaju skoro na svakom koraku.

- Mnogo mi je zabavno što me ovde svi prepoznaju, dok u mojoj rodnoj zemlji, Južnoj Dakoti, skoro niko ne zna ko sam. Pre dve godine ništa nisam znao o Balkanu. Ali, sada znam da su istorija, kultura, muzika i hrana karakteristične samo za Balkan, i što više učim, postajem sve više balkanizovan. Na mojoj majici piše "100% balkanizovan". Možda još nisam na 100%, ali cilj mi je da jednog dana dođem do toga - rekao je on za Telegraf.rs.

Ipak, ono što je ključno za "balkanizaciju", jeste da se Džastis u potpunosti upozna sa našim običajima, ali i nekim specifičnim sitnicama za koje bismo svi rekli: "Pa, to može samo na Balkanu". Tako smo, ove večeri, mladog Amerikanca naučili da eksira jaku domaću rakiju, ali i da nakon čašice oštro lupi šakom o sto i kaže: "Dobra!".

Rakija mu nije predstavljala veliki problem, ipak, vinjak mu je ostavio vidnu grimasu na licu. Kako nam je rekao, piće ga podseća na viski, ali mu je trebalo nekoliko sekundi da se nakon eksirane čaše pripremi za jelo.

Nijedna srpska trpeza ne može da prođe bez autentičnog roštilja, čvaraka, pasulja, kajmaka i luka, pa je tako i naš gost ovoga puta morao da proba domaće ukuse. Kako nam je objasnio, ćevape je jeo skoro svaki dan, a u kajmaku već duže vreme uživa, pa bismo mogli da zaključimo da mu je ovo jedno od omiljenih jela.

U srcu Beograda, mladi influenser je pojeo pljeskavicu na srpski način - sa dosta luka, preklopljenu lepinjom sa malo aleve paprike, a pasulj ga je podsetio na tradicionalno američko jelo.

- Liči mi na čili koji pravimo u Americi. Ovako nešto još nisam probao. Mislim da bi bilo super kada bi se jeo kao umak sa tortilja čipsom - rekao je Džastis dodajući da "nije loš".

Sa druge strane, čvarci su mu zaličili na orašate plodove, ali je ipak ostao iskren i rekao da ne bi mogao previše da pojede, jer su prilično jaki.

Jedno od jela koje je probao ove večeri bila je i Šopska salata, koju je već pokušao sam da napravi. Oko nje nije imao mnogo nedoumica - jednostavna je i dopada mu se, iako je u svoj recept umesto svežih krastavaca dodao tikvice.

Pored hrane i pića, objasnili smo mu da su Srbi poznati kao narod koji se "plaši promaje", te je i Džastis sa čačkalicom među zubima, nakon obilnog obroka, pozvao konobara i poviknuo: "Ubi me promaja čoveče!".

Okusio je i neizostavan deo dobrog beogradskog provoda - igranje uz tamburaše. Iako nije znao kako da igra, jer u njegovoj zemlji ovakav vid veselja ne postoji, verno jer oponašao naše korake i veselio se uz pesmu "Uz Moravu vetar duva". Podigavši ruke, klackao se sa jedne noge na drugu i kroz smeh prokomentarisao da se oseća kao robot, ali i da mu je ovaj deo večeri bio vrlo zabavan.

Ono po čemu je i sam poznat jeste njegova gitara i dobro poznate note naših pesama, pa je i za nas otpevao popularne hitove "Miki, Milane" i "Jutro je", uz molbu da mu malo pripomognemo oko teksta, iako je po našoj proceni Džastis odlično savladao reči omiljenih pesama.

Naš sagovornik tvrdi da je čuo da su Srbi, ali i ostali Balkanci poznati po psovkama, iako on nije ljubitelj istih, te objašnjava da ne psuje ni na svom maternjem jeziku. Ipak, naučili smo ga kako da na razne načine kaže "brate", a pored "buraz" i "tebra", saznao je i za novosadsku ekskluzivu "gari".

Za sam kraj, pokazali smo Džastisu tradicionalan srpski pozdrav, ljubljenje u obraz tri puta. On ga je iznenadio, jer kako kaže, u Americi se samo ljubavni partneri ljube u obraz.

- Ne, ne... Mi to nikako ne radimo. Poljubimo u obraz samo devojku ili ženu. Viđao sam da to možda rade Italijani, ali uvek sam ljubljenje u obraz povezivao sa nečim intimnim - objasnio nam je mladić, ali se ipak oprostio od nas u srpskom stilu u cilju "balkanizacije".

Do kraja boravka u našoj zemlji, Džastisu je ostalo nekoliko dana koje će ispuniti putovanjem i obilaskom najupečatljivijih mesta. Otkrio nam je da Srbiju planira ponovo da poseti u julu, kao i da je mnogo lepše nego što je zamišljao pre doslaska.

- Posetio sam Sloveniju i Hrvatsku i mnogi su mi rekli da što istočnije ideš to je gore, ali ne slažem se s tim, meni je ovde veoma lepo - rekao nam je.

Iako je odmah primetio ključne razlike u odnosu na njegovu rodnu zemlju, Džastis smatra da je Srbija vrlo moderna i napredna, skoro kao Amerika, ali na sebi svojstven način.

(Telegraf.rs)

Video: Gleb Fils (22) je Rus koji živi na planini i obožava Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA