Vreme čitanja: oko 4 min.

Grujičić u Skupštini o transplantaciji: Radio je samo 1 centar, pravimo pomak. Imamo plan za odrasle pacijente

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministarka zdravlja posebno istakla da je Klinički centar Vojvodine u proteklom periodu obavio desetak transplantacija bubrega

  • 1
Aleksandar Vučić uručio ugovore diplomcima medicine Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministarka zdravlja Danica Grujičić govorila je u četvrtak u Skupštini Srbije o transplantaciji. Odgovarajući na pitanje poslanika Radomira Lazovića o tome "zašto se na transplantaciju čeka deset godina" navela da je u proteklom periodu radio samo jedan transplantacioni centar, te da su za to spremni i drugi centri, navodeći "Dedinje", Drugu hiruršku kliniku, Institut u Kamenici...

Dalje je istakla pohvalu za lekare Kliničkog centra Vojvodine, koji trenutno prednjače u transplantaciji bubrega u zemlji, ističući da je pomeranja "sa mrtve tačke" bilo i na drugim klinikama.

"Poštovani predsedavajući, poštovani poslanici, kada je u pitanju transplantacija trenutno 1.836 ljudi čeka na transplantaciju. Od toga 1.000 rožnjača, 736 bubrega, 68 jetri, 35 pacijenata kojima je neophodna transplantacija srca. U prethodnom periodu, ne bih znala da odgovorim zašto, bilo je rešeno da postoji samo jedan transplantacioni centar, iako recimo za srce znamo da su potpuno spremni da to rade i "Dedinje", i "Druga hirurška klinika" u okviru KCS i "Institut za kardiovaskularne bolesti" u Kamenici. Ministarstvo zdravlja je dalo dozvolu sada da oni rade srce.

Što se tiče bubrega, ja moram da pohvalim KCV, da je od nove godine uradio desetak transplantacija. Evo, da kažem, drugo srce, odnosno treće srce od nove godine je urađeno na "Klinici za kardiohirurgiju" KCS, tako da se nešto pomaklo sa mrtve tačke", rekla je Grujičić.

Podsetila je i da se ulagalo u obrazovanje timova za transplantaciju, te da je lanac prekinut.

"Vi znate da su u KCS dolazile naše kolege iz inostranstva. To je imalo logike. Prvo godine, obično, ako nekoga hoćete da naučite u hirurgiji da nešto radi, perete se zajedno sa njim. Druge godine ste tu, stojite mu iza leđa. Treće godine ste samo prisutni ako dođe do komplikacije i od četvrte godine ti koji uče, dužni su da rade samostalno. To se, nažalost, u KCS, kada je jetra u pitanju, nije desilo, a u međuvremenu smo negde izgubili i bubrege.

Kolika je odgovornost rukovodilaca odgovarajućih centara za transplantaciju, klinika, to ćemo videti. U ovom trenutku za jetru je dobilo dozvolu VMA da bude centar za transplantacije. Ono što je dobro, deca će biti dalje upućivana i u Italiju, dok se mi ne budemo organizovali, i u Englesku. Profesorka Sandra Škodrić je bila u Londonu, razgovarala sa jednom od najboljih dečjih klinika. Zaista, mislim da tu neće biti nikakvog zastoja, da će oni jednim određenim redosledom ići", navela je ističući rešenje za decu koja čekaju transplantaciju.

Bubreg bolesti bubrega transplatacija Foto-ilustracija: Shutterstock

Na pomolu je najavljuje i rešenje za odrasle koji čekaju organ.

"Što se tiče odraslih, mi ćemo videti da potpišemo ugovore sa Mađarskom i sa Belorusijom, da dok se mi ne organizujemo, da to ide nekim bržim tempom. Šta je problem? Problem je nedovoljna obaveštenost naših građana o tome šta je moždana smrt. Pred vama će se naći novi nacrt Zakona o transplantaciji ljudskih organa i tkiva. Tu je, u stvari, dodat samo jedan član, da će biti podrazumevana saglasnost za transplantaciju i da će postojati registar onih koji ne žele da daju svoje organe. Međutim, mislim lično, i na tome sam insistirala, da odobrenje familije ostane bar još neko vreme, dok ne budemo dovoljno radili na obrazovanju našeg naroda da shvate da je moždana smrt zapravo prava smrt.

Mi moramo ljudima objašnjavati. Odlučili smo da u sve ove timove koji razgovaraju sa porodicama stavimo obavezno psihologe. Tako da će se to desiti u najkraćem vremenu i ja se nadam da ćemo ove godine imati bolje rezultate, već ih imamo, nego prošle kada je urađena samo jedna transplantacija. Što se tiče KCS, tu će morati da dođe do određenih kadrovskih promena. Nadam se da će nakon toga doći, pošto imamo ljude koji znaju da rade, da ćemo zapravo njima dati mogućnost da to i rade", rekla je ministarka.

Iz Udruženja zahvalnost za pravljenje pomaka

Ovim povodom oglasilo se i jedno od udruženja koja zastupa pacijente na čekanju za transplantaciju, "Donorstvo je herojstvo", ističući nadu da su na pragu rešenja problema za skoro 2.000 građana.

"U februaru mesecu uputili smo predlog Ministarstvu zdravlja, koji se odnosi na finansiranje transplantacija za građane Republike Srbije u Belorusiji, o trošku RFZO, dok u našoj zemlji ponovo ne uspostavi sistem kadaveričnih transplantacija. Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić je danas u Skupštini potvrdila da je za transplantaciju dece uspostavljena saradnju sa klinikama u Italiji i Velikoj Britaniji, dok su za odrasle u toku pregovori sa klinikama u Belorusiji i Mađarskoj, o trošku RFZO.

Dodatno, iznet je plan za ponovno uspostavljanje sistema transplantacije u nasoj zemlji. Komplimente i pohvale za svoj rad dobili su lekari Kliničkog centra Vojvodine, kojima ovim putem i mi pacijenti upućujemo najveću moguću zahvalnost. Ovo su velike vesti za decu i ljude sa liste, koji će nadamo se, uskoro moći da ostvare svoje pravo na lečenje i u inostranstvu. Nadamo se brzom uspostavljanju sistema transplantacije u našoj zemlji. Tu smo da pomognemo i podržimo. Zahvalni smo Ministarstvu zdravlja na svim preduzetim koracima u domenu transplantacije", naveli su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈАја

    28. april 2023 | 06:06

    Ма браво ! А шта би са студијом о штети изазваној ,,НАТО" геноцидом над нашим народом , када су користили ,,осиромашени уранијум ? Питам за комшиницу , хвала !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA