Kako do mesta u kokpitu helikoptera MUP-a: Svi uslovi konkursa za školovanje za pilota Helikopterske jedinice

 
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 2

Biće izabrana najbolja 3 kandidata, u slučaju istog broja bodova dve kategorije će imati prednost

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je u ponedeljak, 24. aprila konkurs za prijem kandidata iz građanstva u Vojnu akademiju Ministarstva odbrane za potrebe Helikopterske jedinice MUP-a.

Konkurs traje do 7. maja, a u narednu školsku 2023/2024. godinu primaju se 3 kadeta na studijski program Osnovne akademske studije Vojno vazduhoplovstvo.

Kandidati treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa.

Opšti uslovi su da su državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje, da su zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija; da su ostvarili najmanje dobar uspeh tokom svih godina školovanja, kao i na polugodištu završnog razreda (za kandidate čije je školovanje u toku); da imaju minimalno vrlo dobru prosečnu ocenu iz vladanja tokom školovanja; da imaju rešenje nadležnog ministarstva o nostrifikaciji srednjoškolske isprave stečene u inostranstvu ako se radi o kandidatima koji su srednje obrazovanje stekli u inostranstvu ili pohađali školovanje po inostranom nastavnom planu i programu.

Svi kandidati moraju da ispunjavaju i zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova i da ne postoji bezbednosni rizik za školovanje u Vojnoj akademiji.

Posebni uslovi konkursa su da su rođeni 2002. godine ili kasnije, dakle da imaju najviše 21 godinu, da su završili četvorogodišnju srednju školu ili da pohađaju IV razred srednje škole.

Кandidati za kadete moraju da ispune uslove propisane posebnim programom medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za studijski program Vojno vazduhoplovstvo, kao i da uspešno savladaju selektivne obuke - padobransku i selektivnu letačku obuku.

Način konkurisanja 

Кandidati podnose prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru za ljudske resurse, u Bulevar Zorana Đinđića broj 104, 11070 Novi Beograd  - na pisarnici SIV-a II ili putem pošte, sa naznakom „Za konkurs za prijem u Vojnu akademiju“.

Obrazac prijave, koji se može naći na OVOM linku,  dat je uz ovaj konkurs i isti je neophodno popuniti i svojeručno potpisati. A, uz prijavu se prilažu i popunjena i svojeručno potpisana izjava koja je data uz ovaj konkurs; original ili overena fotokopiju uverenja o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od šest meseci; original ili overena fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih; original uverenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak koje izdaje nadležni sud, i koja ne treba da bude starija od 6 meseci; original uverenje o nekažnjavanju - neosuđivanosti kandidata, koje izdaje Ministarstva unutrašnjih poslova, a koje takođe ne treba da bude starije od 6 meseci; overene fotokopije svedočanstva svih razreda i fotokopiju diplome srednje škole (za kandidate koji su završili četvorogodišnje školovanje), odnosno svedočanstva završenih razreda i overen prepis (overenu kopiju) ocena sa polugodišta četvrtog

razreda (za kandidate kojima je školovanje u toku).

Prilikom dolaska na selekciju u Vojnu akademiju, kandidat mora imati dokument za ličnu identifikaciju - ličnu kartu ili pasoš. 

Selekcija kandidata za Vojnu akademiju se realizuje u tri dela. Prvi deo selekcije realizuje se na Vojnoj akademiji. Кandidati polažu prijemni ispit, koji obuhvata proveru znanja iz matematike i proveru fizičkih sposobnosti. Proveri fizičkih sposobnosti pristupaju samo oni kandidati koji su ostvarili minimalni i viši broj bodova na proveri znanja iz matematike.

Кandidati koji su kao učenici III ili IV razreda srednje škole osvojili jedno od prva tri mesta iz matematike na republičkom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ne polažu prijemni ispit iz matematike, a prijemni ispit iz tog predmeta vrednuje se maksimalnim brojem bodova. Ovo se ne odnosi na nagrade osvojene na republičkoj smotri naučnog i umetničkog stvaralaštva talenata. Кandidati prilažu overenu fotokopiju diplome o osvojenim nagradama i njihovom rangu sa republičkog takmičenja.

Prilikom dolaska na prvi deo selekcije - prijemni ispit, kandidati su obavezni da donesu potvrdu od izabranog lekara da su zdravstveno sposobni za proveru fizičkih sposobnosti i potrebnu sportsku opremu, i preuzimaju obrazac upitnika za bezbednosnu proveru koji nakon popunjavanja vraćaju Vojnoj akademiji.

Drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko - zdravstvenu procenu na koju se pozivaju kandidati počevši od najbolje rangiranog nakon prvog dela selekcije pa sve do popune potrebnog broja kandidata.

Treći deo selekcije obuhvata padobransku obuku i selektivno letačku obuku.

Tokom procesa selekcije vrši se i bezbednosna provera kandidata.

Kandidat koji je udaljen sa provere znanja iz matematike ili sa provere fizičkih sposobnosti gubi pravo da nastavi selekciju i bude rangiran. Nee biti rangirani ni kandidati koji imaju negativnu medicinsko-zdravstvenu i psihološku procenu i kod kojih postoji bezbednosni rizik za prijem na školovanje u Vojnu akademiju neće se rangirati.

Troškove prevoza u procesu selekcije snose kandidati. Konkursna dokumentacija neće se vraćati kandidatima.

Utvrđivanje rang liste

Utvrđivanje rang - liste prijavljenih kandidata vrši se na osnovu sledećih merila:

-  uspeh iz srednje škole, maksimalan broj bodova je 40;

- provera znanja iz matematike, maksimalan broj bodova je 45 i

- provera fizičkih sposobnosti, maksimalan broj bodova je 15.

Ukupan maksimalan broj bodova koji kandidat može da ostvari iznosi 100 bodova.

Кandidati će biti rangirani na osnovu ukupno ostvarenog broja bodova, do broja kandidata predviđenih konkursom. U slučaju istog broja bodova prednost će imati kandidat čiji je roditelj poginuli ili ranjeni pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zatim kandidat sa više osvojenih bodova na proveri znanja iz matematike, a na kraju kandidat koji ima više bodova po osnovu postignutog opšteg uspeha u srednjoj školi.

Školovanje u Vojnoj akademiji ima strukturu osnovnih akademskih studija prvog stepena u trajanju od četiri godine što podrazumeva 240 ESPB bodova. Posle završetka školovanja, kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje diplomirani inženjer mašinstva.

Za vreme školovanja kadeti stanuju u internatu, tokom školovanja im se isplaćuju novčana primanja i putni troškovi u skladu sa zakonskom regulativom, a troškove školovanja snose Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon uspešno završenog školovanja u Vojnoj akademiji, stiču mogućnost prijema u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije - Helikoptersku jedinicu, na radno mesto profesionalni pilot, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji regulišu ovu materiju, na određeno vreme u svojstvu pripravnika, a nakon isteka pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, primaju se u radni odnos na neodređeno vreme.

Informacije u vezi sa konkursom mogu se dobiti svakog radnog dana, u periodu od 13 do 15 časova na telefon: 011/274-0000, lokal 402-81.

Drugi konkurs ove godine za potrebe Helikopterske jedinice MUP 

Inače, 20. marta je završen prethodni konkurs, takođe, za potrebe elitne Helikopterske jedinice. Prethodni je bio za za prijem kandidata u Visoku školu strukovnih studija Vazduhoplovne akademije.

Za školsku 2023/2024. godinu, "tragalo se" se za četiri kandidata na studijski program Vazdušni saobraćaj - pilot helikoptera, kako nam je tada u intervjuu rekao komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić interesovanje je bilo veliko.

56 godina postojanja

Helikopterska jedinica, posebna je jedinica MUP-a Srbije. Osnovana je 1967. godine, 7. aprila ove je "proslavila" svoj 56. rođendan, a pola veka postojanja, pa i više opravdava svojim umećem, brzinom, jednom rečju profesionalizmu.

Koreni ove jedinice jako su interesantni. Vuku još iz daleke 1967. godine, i za njih se veže, verovali ili ne ruda uranijuma.

- Tada je zvanično osnovana u januaru mesecu, i predstavlja jednu od najstarijih jedinica koje ulaze u sastav našeg Ministarstva. U nekom periodu 1963., 1964. godine, tadašnje rukovodstvo bivše Jugoslavije, odnosno Savezne Federativne Republike Jugoslavije imalo je ideju da vrši istraživanja nalazišta rude uranijuma. Jedna od ideja, pošto je tadašnja država bila jako velika, bila je da se upotrebom helikoptera ta istraživanja obave u kraćem periodu a da se pokrije veći deo teritorije. Aleksandar Ranković je predloži rukovodstvu da se nabave 3 helikoptera sa specijalnom opremom i 10 pilota, koji će vršiti snimanje iz vazduha i analizu potencijalnih nalazišta. Dva nalazišta su bila su najinteresantnija - na područje dananjeg mesta Kalna, u Srbjii, i u Sloveniji.

- Međutim, već nakon rezultata istraživanja odustalo se od daljih planova vezano za uranijum i u naučne svrha, pa su helikopteri raspoređeni saveznim ministarstvima unutrašnjih poslova, odnosno Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. I, upravo taj helikopter, predstavlja začetak, odnosno proces uspostavljanja Helikopterske jedinice u Srbiji - otkrio je Nedić u jednom od razgovora za Telegraf.rs.

HJ piše istoriju

Piloti ove jedinice, neustrašivo pišu istoriju.

Video: Fascinantna priredba na nebu Super pume na Granitu 2023

Uvek su spremni za izvršavanje najizazovnijih zadataka - od gašenja požara, spasavanja i prevoze povređenih, izvoženja zadataka u sadejstvu sa kolegama iz drugih jedinica.

Po tipovima helikoptera u svojoj floti, i uz znanje i iskustvo njenih pilota, vinula se u sam vrh Evrope, u prvih pet policijskih helikopterskih jedinica.

Poslednja dva tipa koja su našla svoje mesti u hangaru u Surčinu jesu H215 Super puma, i protivpožarni helikopter Kamov-Ka 32.  

Kako nam je rečeno,  ono što Super puma uradi jednom, drugi helikopteri moraju bar tri puta, a kakvi sve manevri mogu da se izvode, šire narodne mase mogle su da vide prethodnog vikenda na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Nakon što su pripadnici Vojske Srbije prikazali svoje sposobnosti na "Granitu 2023", kao gosti, iliti kao šlag na torti, fascinantnim letom od skoro 6 minuta nastupila je Super puma, a odmah iza nje, piloti ove jedinice prikazali su i šta sve može Kamov -K32.

U hangaru ove elitne jedinice su i lepotan bez mana Airbus H145, čuveni Sikorski, Agusta Bel 212, Gazela izvidnica... 

(Telegraf.rs)

Video: Leteli smo Super pumom, najnovijim helikopterom MUP-a, evo šta on može što drugi ne mogu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    26. april 2023 | 12:27

    Pa preko ujke, teško ići redovnim putem, skoro sam siguran za ujku

  • V8

    26. april 2023 | 11:21

    Samo ako još imate nekoga tamo da vas pogura jedino tako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA