≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Robot hirurg "posetio" Srbiju, ovako izgleda kad operiše: Počeo kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf.rs na otvaranju Trećeg kongresa Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, demonstrirano kako radi robot Versius

  • 2

Ekipa portala Telegraf.rs prisustvovala je svečanom otvaranju Trećeg kongresa Udruženja endoskopskih hirurga Srbije (UEHS) i konferenciji za novinare, na kojoj su predstavnici srpskog i evropskog udruženja govorili o značaju razvoja robotske hirurgije u Srbiji. Slično je formulisana i tema ovogodišnjeg velikog okupljanja medicinara u Beogradu: Minimalno invazivna hirurgija – gde laparoskopija susreće robotsku hirurgiju.

Predsednik Evropskog udruženja za endoskopsku hirurgiju (EAES) Andrea Petrabiza (Pietrabissa) ocenio je da medicina u Srbiji brzo napreduje, a zadovoljstvo zbog mogućnosti da taj napredak već godinama prate izrazile su i njegove kolege predsednik Evropskog i Svetskog udruženja urgentnih hirurga Salman Uranus (Selman Uranues) i laparoskopski hirurg Đusto Pinjeta (Giusto Pignata).

"Vrlo sam ponosan i osećam privilegiju da budem ovde u ime Evropskog udruženja endoskopskih hirurga. Naš osnovni cilj jeste da promovišemo edukaciju u oblasti minimalno invazivnih operacija u Evropi i šire. Veoma sam srećan što imam priliku da posvedočim ulaganje napora i kvalitet koji je dostiglo Udruženje endoskopskih hirurga Srbije. Nije mi prvi put da sam ovde. Bio sam i 2019. i tada sam bio impresioniram brojem mladih ljudi učesnika, i studenata i mlađih kolega, koji su ispunili predavanja na Kongresu. To je nešto što mora biti cenjeno. Očekujemo da i sutra predavanja budu popunjena kao pre četiri godine", rekao je predsednik EAES Andrea Petrabiza.

Kongresn Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, robot dr Andrea Petrabiza / Foto: Nikola Anđić

Tokom prvog dana Kongresa, koji se održava 19, 20. i 21. aprila, demonstiran je i rad robota, koji olakšava intervencije na teško dostupnim organima, pre svega u maloj karlici, ali koji ujedno otvara mogućnosti za kardiohirurge i torokalne hiruge, uz brži oporavak za pacijenta. To je, ističu stručnjaci, osnovna prednost hirurške robotike.

Na konferenciji su istakli i to da je oduvek operisao čovek, te da između mašine i čoveka nema dileme o tome na čijoj je strani prednost. Ipak, dodaju da je reč o vrlo korisnom metodu, te da se treba služiti njime.

"To je tehnika, tehnologija, nije disciplina. Dobri hirurzi su uvek postojali. Mogu da izvode 'otvorene' operacije, laparoskopske. Robotska hirurgija je ograničeno područje delovanja, a u medijima se nekad predstavlja da je tehnologija jednako bezbednost, jednako bolja zdravstvena nega. To nije nužno slučaj", istakao je Petrabiza.

O tome kakve su mogućnosti robota nazvanog Versius, govorio nam je opšti hirurg iz Rumunije, specijalnizovan za minimalno invazivne operacije, dr Dorin Popa.

Kongresn Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, robot Dr Dorin Eugen Popa / Foto: Nikola Anđić

U izjavi za Telegraf.rs predstavio je prednosti ovakvog načina rada.

- Kraći boravak u bolnici i brži oporavak pacijenta - istakao je osnovno uz napomenu da robot ne radi sam, već da je pod kontrolom.

Dodaje i jednu specifičnost ovakve hirurgije - lekar je na udaljenosti dva do tri metra od pacijenta i pokreće robota uz pomoć svojevrsnog džojstika.

"Kao za plejstejšn", ilustruje poznatim primerom.

Takođe smo imali mogućnost da prisustvujemo simulaciji rada robota, na licu mesta se uverivši da čovek - koji pokreće robota - zaista ne stoji uz (zamišljeni) operacioni sto ni pacijenta. Naprotiv, on sa udaljenosti, uz pomoć posebnih naočara i "džojstika", upravlja robotom demonstrirajući upravo minimalno invazivni rad.

UEHS je osnovano 2016. godine, a u godini potom organizovali su prvi kongres. Sa idejom da se održava na svake dve, naredni je usledio 2019, a usled epidemije korona virusa do trećeg se čekalo dvostruko duže - do aprila ove 2023.

Potvrđeno je učešće više od 40 stručnjaka iz Evrope, a očekuje se i više od 1.000 učesnika iz Srbije i regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jesenumeni

    20. april 2023 | 08:07

    Ovakve otvorene endoskopske operacije pomoću robota se izvode godinama u Americi, kod nas na Balkanu - na žalost tek sad novost

  • FANTOM(68)

    20. april 2023 | 11:50

    I onda nestane struja ili iscuri baterija! Piši kući po odelo pre nego što legneš da te daljincem iz tople sobe, fotelje i uz čašu domaće šljivke neko kopa kao da si rudnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA