Vaskršnja poseta: Ministarka zdravlja Danica Grujičić u obilasku zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Obavljene posete Ranilugu, Kosovskoj Kamenici i Kuscu

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić, počela je zvaničnu posetu Kosovu i Metohiji, gde obilazi zdravstvene ustanove koje funkcionišu u zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Ministarka je nakon obilaska zdravstvenih ustanova u Kosovskom Pomoravlju posetila danas bolnicu i Službu hitne pomoći u Lapljem Selu, a potom i bolnicu i Dom zdravlja u Gračanici. Prethodno je ministarka zdravlja tokom obilaska bolnice u Pasjanu najavila mogućnost proširenja te bolnice otvaranjem nove hiruške sale.

U Kosovskom Pomoravlju Grujičić je posetila i amabulante u Kosovskoj Kamenici, Kuscu i Ranilugu. Grujičić će večeras u manastiru Gračanici prisustvovati ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji, koju će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije.

Ministarka zdravlja će na Kosovu i Metohiji boraviti tri dana, u toku kojjih će obići i Gračanicu, gde će se obratiti medijima, zatim Metohiju, Štrpce i sever Kosova. Posetiće i manstire Visoki Dečani i Svete Arhangele.

Ovo je prva poseta Danice Grujičić Kosovu i Metohiji od imenovanja za ministarku zdravlja, a dolazi nakon sastanka u Raški, na kome su doneti, između ostalih, i zaključci o ekonomskom osnaživanju Srba sa Kosova i Metohije i dodatnom ulaganju i zapošljavanju u zdravstvenim ustanovama. Kosovo i Metohiju sa njom obilaze i oficir za vezu Dejan Pavićević i državni sekretar u Ministarstvu Mirsad Đerlek.

Inače, ministarka Grujičić prvi ministar zdravlja koji će ući u srpske enklave južno od Ibra, posle skoro jedne decenije.

Ko je Danica Grujičić?

Prof. dr Danica Grujičić rođena je 30. avgust 1959. u Titovom Užicu. Srpska lekarka, specijalista neurohirurgije, političarka, direktorka je Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije, prodekan Medicinskom fakultetu u Beogradu i predsednik humanitarne organizacije Zdrava Srbija.

Otac je po potrebi posla otišao u Rusiju, pa je srednju školu završila u Moskvi. Studije medicine je počela u Moskvi, a završila u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,60.

Magistrirala je 1987. godine i doktorirala 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije od 1984. godine, gde je od 2007. načelnica Odeljenja za neuroonkologiju. Uporedo sa kliničkom praksom angažovana je kao profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Izabrana je za asistentkinju 1992. godine, docentkinju 1998. godine, a od 2009. je redovna profesorka.

Danica Grujičić, bolnica u Čačku Foto: RINA

Objavila je kao autorka ili koautorka više od 250 naučnih radova, poglavlja u knjigama i monografija. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, 2020. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    15. april 2023 | 11:03

    Значи у централној Србији здравство ферцера одлично, чим се има времена ићи даље. Боље да је остала перфектан онколог, овако само блати име...

  • sanja

    15. april 2023 | 10:57

    I treba malo da se obidje. Da se vidi kako se moze pomoci. Tim ljudima je pomoc potrebna, a ministarka je upravo zbog toga tamo.

  • Map

    15. april 2023 | 13:33

    Ministarka sve radi i u svasta se mesa samo ne radi ono sta bi trebalo urediti u zdravstvu i za sto je strucna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA