Majke i dalje odbijaju test na SMA, razlozi isti kao s početka: Kako je protekao projekat skrininga u "Frontu"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Bilo je i onih žena koje u času porođaja nisu ni bile u prilici da testiranje prihvate ili odbiju, ističe sagovornica Telegrafa

Tokom godinu dana skiningovanja beba na SMA u GAK "Narodni front" nisu bila testirana sva novorođenčad na ovu tešku neuromišićnu bolest. Ranije smo navodili tri grupe razloga zbog kojih su neke majke odbile da potpišu saglasnost, neophodnu za testiranje. Danas, na dan kada je 2022. započet pilot-projekat, koordinator tog projekta u navedenom porodilištu, pedijatar Tamara Šljivančanin Jakovljević, rekla nam je da se broj odbijanja smanjio.

"Odbijanje je oko tri posto. I dalje imamo žene koje to neće da potpišu, ali je ređe nego što je bilo prvih meseci. Ima nekih koji prvi put čuju, koji nisu obavešteni, ali većina majki sad zna za to i podrazumeva", kaže Šljivančanin Jakoviljević u razgovoru za Telegraf.rs, dodajući da su razlozi slični onima s početka skriningovanja.

Preciznu brojku ne navodi i ocenjuje da nije mnogo bitna.

"Sad kada bih od ukupnog broja rođenih u tom periodu oduzela broj testiranih, ne bih dobila realan broj majki koje su odbile testiranje", kaže navodeći i zašto je tako.

Prema rečima naše sagovornice, bilo je onih žena koje u času porođaja nisu ni bile u prilici da testiranje prihvate ili odbiju.

"Ima i beba koje iz nekog drugog razloga nisu testirane. Recimo zbog hitnog transporta u neku drugu ustanovu, zbog potreba za daljom dijagnostikom i lečenjem", kaže navodeći da to mogu biti ustanove tercijarnog nivoa: "Tiršova", Institut za majku i dete, Institut za neonatologiju.

U vezi sa razlozima za odbijanje, kaže da se nisu mnogo menjali, te da je bilo meseci bez odbijanja, ali da se, eto, u prošloj nedelji odbijanje ponovilo.

"Imalo je majki koje nisu htele da potpišu saglasnost za testiranje i iz nepoverenja, ne samo straha od nepoznatog", navodi.

Nastavak projekta u GAK "Narodni front"

I ona potrđuje informaciju koju smo danas objavili, navodeći da su "neka sredstva obezbeđena za to da se projekat nastavi u 'Narodnom frontu'".

"Pošto još nema jasnih naznaka kada će krenuti obavezni skrining na nacionalnom nivou", pojašnjava sagovornica.

GAK Narodni front, Tamara Šljivančanin Jakovljević dr sci. med. Tamara Šljivančanin Jakovljević / Foto: Nikola Anđić

"Iskreno se nadam da će što pre da se proširi na sva porodilišta", dodaje.

Kaže i da deo projekta koji je relizovan u porodilištu - uzimanje uzoraka novorođenčadi - nije bio posebno zahtevan.

"To je teklo glatko, sestre su iskusne. Bebe pred otpust čeka bockanje u petu zbog uzimanja uzorka. Nekako su majke i na to pripremljene. Iz istog uzorka uzimamo za ovaj obavezni i za SMA skrining", kaže uz podsećanje da su u svakom porodilištu u zemlji obavezni skrininzi na tri oboljenja: fenilketonuriju, kongenitalnu hipotireozu i cističnu fibrozu, te da je skrining na SMA bio na dobrovoljnoj bazi.

Video: Bebe iz ovog porodilišta testiraju na SMA: Neke majke nisu dale pristanak, boje se bolesti

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma da

    12. april 2023 | 19:25

    Odbijaju a posle kume i mole da se prikupi 2,5 miliona dolara, posle imaju poverenja i bockali bi svaki dan ali .. Moree, treba da se uvede da ko odbije nema pravo na humanitarnu pomoc i donaciju putem sms-a.

  • Petar

    12. april 2023 | 18:54

    Sada neki neće jer nemaju poverenja, a leku od 2,2 miliona dolara veruju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA