Gimnazijalka osvojila zlato na inženjerskom festivalu u Tunisu: "Drugi kažu da ću praviti pomak u svetu"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 6

Merjem Hodžić je za projekat smanjenja potrošnje struje u domaćinstvima osvojila zlatnu medalja na međunarodnom Festivalu inženjerskih nauka i tehnologije (I-FEST2), održanom od 21. do 25. marta u Tunisu

Učenica prirodno-matematičkog smera 4. razreda novopazarske Gimnazije, Merjem Hodžić je za projekat smanjenja potrošnje struje u domaćinstvima osvojila zlatnu medalja na međunarodnom Festivalu inženjerskih nauka i tehnologije (I-FEST2), održanom od 21. do 25. marta u Tunisu, prenosi Behar TV.

Na takmičenju gde su učestvovali mladi istraživači iz 35 država Merjem je prestižnu nagradu osvojila za projekat koji se bazira na mini hidrogeneratoru koji proizvodi struju, te se akumulira i koristi za potrebe domaćinstva.

Merjem za Behar TV kaže da je na ideju za ovako nešto došla zbog zagađenja vode, vazduha i prirode kod nas.

- Radila sam anketu u Novom Pazaru i niko nije zadovoljan ni cenama, kvalitetom i naponom struje. Gledala sam na koji način da smislim nešto da svemu potpomognem i došla sam na ideju da pravim tip mini hidroelektrane u domaćinstvima. Na taj način nećemo trošiti više vode nego što trošimo inače, neće se zagađivati voda, otpadna voda se kroz turbine filtrira, kinetička energija se direktno pretvara u električnu, na taj način dobijamo električnu energiju koja može da služi u domaćinstvu. Ta procedura i sve što je potrebno za izradu tog sistema u kući uopšte nije skupa i svako domaćinstvo može da ga priušti, s obzirom koliko će da uštedi - pojasnila je Merjem.

Sve je počelo prošle godine tokom edukativne ekskurzije sa sestrom u Bosni.

"Bila sam puna misli kako ja neću to da uspem"

- Tamo sam upoznala svoju mentorku, pričali smo o nekim projektima i ona nam je predložila da učestvujem na toj bosanskoj olimpijadi. Tek u novembru sam počela da razmišljam o tome, nešto inovativno, nešto što ne postoji. Šta to može da pomogne, šta je to lokalni, šta je globalni problem. U decembru sam ja skontala šta je problem i otišla u Sarajevo da poradimo na tom projektu, sa svojom rođakom, sestrom. Ona je radila u Sarajevu, a ja svoj praktični deo ovde u Novom Pazaru.

- Na bosanskom takmičenju sam osvojila prvo mesto i posle aplicirala za ovo takmičenje u Tunisu. S obzirom na konkurenciju 35 država i preko 150 projekata, ja iz malog mesta, niko za ovo mesto ni ne zna? Bila sam puna nekih misli kako ja neću to da uspem. Tešila se sa bitno je učestvovati. Sa strane sam imala dosta podrške od porodice i ostalih, raznih organizacija u Novom Pazaru. Na dan takmičenja imala sam tremu, samopouzdanje mi je bilo poljuljano i sledeći dan kada sam saznala da sam osvojila zlatnu medalju, kao da je to bio san, kao da se ništa nije ni desilo. Uzimam medalju, a nisam svesna da uzimam medalju, primam čestitke od svih, predstavljam svoj grad. Nisam bila svesna da sam na drugom kontinentu, u Africi, da se naš grad i naše mesto čulo. Tek sad primam to - ispričala je Merjem svoje utiske.

Kroz ovaj projekat je, ističe, usavršila i upoznala sebe. Dobila je pozive iz Engleske i Irana, stekla nove prijatelje i veliko iskustvo. U svu ovu priču je ušla razmišljajući kako da pomogne svom gradu.

- S obzirom da sam prirodno-matematički smer imala sam dosta znanja iz fizike, imala sam dobre profesore iz informatike. Dosta mi je značilo to znanje i nije mi bilo teško da svoja znanja primenim u praksi - zaključila je.

Svi su na nju ponosni, pčelica vrednica

Razredna 4/1 odeljenja, Almedina Martinović kaže da je Merjem zlatno dete. Uvek ažurna, ima sve petice, nekad profesori ne moraju da je ispituju. Svi su na nju ponosni, pčelica vrednica, medalja koja će da ide dalje i postiže uspehe.

- Dala je zadatak mnogima, srednjoškolcima i uopšte omladini u našem gradu kako, zapravo, može da se napreduje i kako daleko može da se čuju ta deca, njihov talenat. Merjem je zaista jedna marljiva devojčica, radna, vredna, talentovana, a pri tom temeljna. Vedra devojčica koja osmehom pleni sve oko sebe. Nadam se da će tako i da ostane i uvek budemo ponosni na nju i Gimnazija i kolege i profesori - kazala je profesorka.

Drugarica od prvog razreda gimnazije, Berina Dupljak kaže za Merjem da je nedostižna i ide samo ka novim uspesima.

- Tokom ovog projekta smo joj svi pomagali, ali nikad nismo mogli da osetimo da ona ima nedoumica, naravno prijatelji osete neku drugu stranu. Merjem je nedostižna, ide samo ka novim uspesima - kazala je.

Nagrađeni projekat podržava čak 8 "!ciljeva održivog razvoja" koji su i globalni poziv na delovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoline i klime, pružanje prosperiteta.

Merjem kaže da je osoba koja voli da radi, ne obazire se na prepreke kojih ima puno, humanitarac je, sportista je i trenira rukomet, voli da se uključuje u sve i planira da se bavi bioinženjeringom.

Uputila je apel na sve mlade da se što aktivnije bave naukom i istraživanjem “kako bismo zajedničkim snagama doprineli što boljem i kvalitetnijem životu”. Volela bi da menja svet na bolje.

- Drugi mi kažu da ću ja biti ta koja će da pravi pomak u svetu - poručila je kroz osmeh.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA