Svetski dan socijalnog rada: U Srbiji sve više korisnika, a radnika nedovoljno, jedan rešava i sto predmeta

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bolna tačka sistema socijalne zaštite su deca. Najranjiviji među njima su, kažu, deca i mladi u sukobu sa zakonom i problemom ponošanja

Na Svetski dan socijalnog rada, zaposleni podsećaju koliko je njihov posao važan i odgovoran. Oni brinu o najugroženijima među nama, o običnom, malom čoveku i porodicama koje ne mogu same da se izbore s problemima. A među najranjivijima su deca.

Bolna tačka sistema socijalne zaštite su deca. Najranjiviji među njima su, kažu, deca i mladi u sukobu sa zakonom i problemom ponošanja. Na evidenciji centara za socijalni rad ih je oko 3.600, prenosi RTS.

- Dakle, 85 odsto dečaka i devojčica imaju probleme u sferi mentalnog zdravlja. U tih 85 odsto, 40 posto je sa dijagnozom. Mi u suštini i nemamo kao društvena zajednica, uređen sistem usluga programa, tretmana te grupacije dece - kaže Nada Šarac iz Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite Srbije.

A koren problema je, kažu, uglavnom u porodici. Samo u 2021. bilo je 8.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad decom, u 2.000 slučajeva deca su i fizički zlostavljana.

- Trebalo bi sve institucije, a prvenstveno i ustanove socijalne zaštite, ali takođe i policija i tužilaštvo, pravosudni organi, sudovi da tretiraju decu kao indirektne žrtve nasilja. Nije isto da li vi u toku noći ili u toku dana slušate nasilje u susednoj sobi koju jedan roditelj vrši nad drugim roditeljem, da li vidite povrede na jednom od roditelja sledećeg jutra. Ta deca koja vide to, su takođe žrtve nasilja - poručuje Sandra Perić iz Komore socijalne zaštite.

Kada drugog rešenja nema, privremena mera ja izmeštanje deteta iz porodice, dok se situacija ne popravi, ako se popravi. Hraniteljska porodica je bolje rešenje od smeštaja u institucije, ali ih nema dovoljno.

- Kada kolege odu na teren i kada vide strašne scene, fizičkog, seksualnog zlostavljanja, kada vide decu u lošem stanju, koja su zanemarivana ne par meseci, godinama, ta deca su toliko visoko traumatizovana da je zaista potrebno puno ljubavi i strpljenja, empatije da vrate veru, ali te kolege koje su na udaru, koje prve uđu i one moraju da naprave most poverenja - naglašava Mirjana Novakov iz Asocijacije centara za porodični smeštaj i usvojenje.

Briga o deci samo je jedan segment rada zaposlenih u socijalnoj zaštiti. Korisnika je sve više, a socijalnih radnika nedovoljno, u celoj Srbiji oko 2.000. Neretko, kažu, jedan socijalni radnik rešava i stotinu različitih predmeta.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA