Oblaci iz Bosne stigli u Srbiju: Kreću pljuskovi, ove predele uskoro očekuju najveće količine padavina

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Srbija je i danas pod uticajem snažnog ciklona, koji se sa Atlantika premešta prema centralnoj Evropi

U većem delu Srbije jutro je osvanulo suvo i prijatno toplo, uz temperature od šest do 10 stepeni, a u Beogradu je bilo i više nego prijatnih 12 stepeni. Suvo vreme neće zadugo potrajati, jer nas u narednim satima očekuje snažan oblačni sistem sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a očekuju se i veće količine padavina.

Već u jutarnjim časovima zapadne i jugozapadne predele Srbije zahvatilo je ovo novo jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, a oblačnost je pristigla iz Bosne i Crne Gore.

U nastavku prepodneva ovaj snažan oblačni sistem širiće se dalje prema centralnim i severnim predelima Srbije, kasnije i ka istoku, tako da će tokom dana zahvatiti celu Srbiju, pa će u svim predelima biti oblačno sa kišom i pljuskovima, a ponegde će pljuskovi biti praćeni i grmljavinom.

Veća količina padavina očekuje se u Podrinju, Mačvi, u Kolubarskom okrugu i u delovima zapadne i centralne Srbije, a u ovim predelima tokom današnjeg dana palo bi i preko 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 30 mm. Nakon suvog jutra i dela prepodneva, oblačni sistem sa kišom i pljuskovima približava se i Beogradu sa jugozapada, a padaće tokom većeg dela dana.

Dakle, danas bez kišobrana ne izlazite napolje, jer se padavine očekuju tokom celog dana i nastaviće se i tokom večeri.

Inače, Srbija je i danas pod uticajem snažnog ciklona, koji se sa Atlantika premešta prema centralnoj Evropi. I danas ćemo se nalaziti u toplom sektoru, a oekuju se i dalje izražena jugozapadna visinska strujanja, pa će osim tople vazdušne mase, sa severa Afrike preko Mediterana stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Kiša će i danas zbog napomenutih čestica biti prljava.

Maksimalna temperatura biće od 12 stepeni na severozapadu do 18 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu oko 15.

Zbog kiše, putevi u Srbiji biće danas veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, pa se preporučuju smanjena brzina i veliki oprez, a dodatni oprez biće neophodan na putevima kroz klisure i useke, zbog potencijalne opasnosti od odrona.

Nakon današnjeg kišnog, ali toplog dana, subota će doneti jače zahlađenje. U subotu će ciklon iz centralne Evrope nastaviti put dalje prema istoku, a Srbija će se naći u njegovom zadnje delu, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase i to u vidu izraženog severozapadnog strujanja. Već u noći ka suboti i u subotu ujutro u sklopu ciklona do Srbije se očekuje i prodor hladnog fronta.

Prodor hladnog fronta doneće Srbiji u subotu jače zahlađenje, uz osetniji pad temperature, a očekuje se i veoma jak severozapadni vetar. Padaće kiša, biće i pljuskova, a na planinama se očekuje i sneg. Više padavina očekuje se ujutro i pre podne. Sredinom dana na severu Srbije, a posle podne i uveče i u ostalim predelima očekuje se razvedravanje, pa će u Vojvodini u toku poslepodneva biti sunčano, ali hladno.

Maksimalna temperatura biće u subotu od osam stepeni na severu do 14 na jugu, u Beogradu do 10 stepeni, a ove najviše vrednosti očekuju se ujutro i pre podne, jer se tokom dana očekuje osetniji pad.

Od nedelje sledi stabilizacija vremena, ali se ujutro očekuje mraz. Od ponedeljka osetno toplije vreme, dok se novo prolazno zahlađenje i poghoršanje vremena očekuje u sredu.

(Telegraf.rs)

Video: Poslednji autobus sa BAS-a krenuo za Ljubljanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    10. mart 2023 | 10:00

    Ima li šta dobro da nam stigne od suseda. Samo jad i čemer.

  • mali mali

    10. mart 2023 | 09:57

    Kako preko granice bez pasosa?😂😂 lude magle😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA